E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25959
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Informācija par kapitāla nodokli un konvencijas piemērošanu jāuzzina VID

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2022
Inese

Kapitāla pieaugumu, kas gūts, atsavinot jebkādu īpašumu, kurš atšķiras no 1. līdz 5. punktā minētā īpašuma, apliek ar nodokļiem tikai tajā līgumslēdzējā valstī, kuras rezidents ir šī īpašuma atsavinātājs (Konvencijas 13. pants). Pārdodu savu īpašumu (dzīvojamo māju), bet esmu nodokļu maksātāja un rezidente ASV. Vai šis punkts ir attiecināms uz manu gadījumu?

A
atbild:
06. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nerezidentam pārdodot nekustamo īpašumu Latvijā, kapitāla pieauguma nodokļa maksājums ir atkarīgs no tā, vai nerezidents gūst ienākumu no kapitāla aktīvu atsavināšanas no fiziskās personas, kura nav saimnieciskās darbības veicēja, vai arī Ienākuma izmaksātāji – Latvijas Republikā reģistrēti komersanti, kooperatīvās sabiedrības, nerezidentu (ārvalstu komersantu) pastāvīgās pārstāvniecības, iestādes, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un fiziskās personas – rezidenti, kuri reģistrēti kā saimnieciskās darbības veicēji, – ietur nodokli no nerezidenta ienākuma no kapitāla aktīvu atsavināšanas, piemērojot 3 % iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

Ja nerezidents ir rezidents tādā valstī, ar kuru Latvija ir noslēgusi līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu, un konkrētā līguma noteikumi paredz citādu nodokļa piemērošanas kārtību, nerezidentam ir tiesības piemērot nodokļu līgumā noteikto kārtību. Līgumā par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktais nodokļa maksāšanas atbrīvojums nav piemērojams tieši, bet ievērojot kārtību, kas noteikta Ministru kabineta 2001. gada 30. aprīļa noteikumos Nr. 178 “Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi”.

Nodokļus piemēro Valsts ieņēmumu dienests, un tāpēc individuālā situācijā jākonsultējas VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas