E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25948
Lasīšanai: 2 minūtes

Direktīvas prasības dalībvalsts nosaka savos tiesību aktos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2022
Linda

Labdien! Cik noprotu, pēc 2. augusta dzimušiem bērniem būs dalītais bērna kopšanas atvaļinājums. Kā ar to, ja tēvs strādā ārzemēs un ienākumus Latvijā negūst?

A
atbild:
08. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” būs izmaiņas vecāku pabalsta un paternitātes pabalsta izmantošanas regulējumā. Lai pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija Direktīvas 2019/1158 par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem nosacījumus, plānots arī noteikt, ka turpmāk katram no bērna vecākiem līdz dienai, kad bērns sasniedz 8 gadu vecumu, būs tiesības uz vismaz divus kalendāros mēnešus ilgu apmaksātu vecāka pabalsta periodu, kuru nevarēs izmantot otrs vecāks.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” ir iesniegts Saeimā un 7. aprīļa sēdē tika nodots izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijai.

Sniegt informāciju par likuma grozījumiem un attiecīgo normu piemērošanu varēs tad, kad tie būs pieņemti un izsludināti.

Ja bērna tēvs strādā ES valstī, kura jau ir pārņēmusi direktīvu, viņš jau tagad var šajā valstī interesēties, kā ES konkrētais regulējums attiecībā uz viņu tiek piemērots valstī, kurā viņš dzīvo un strādā.

Direktīvas 2019/1158 2. pantā ir noteikts, ka šī direktīva tiek piemērota visiem darba ņēmējiem – vīriešiem un sievietēm –, kam ir darba līgums vai darba tiesiskās attiecības, kā noteikts katrā dalībvalstī spēkā esošajos tiesību aktos, koplīgumos vai praksē, ņemot vērā tiesas judikatūru.

Šī direktīva neskar sociālā nodrošinājuma sistēmu koordināciju saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulām (EK) Nr. 883/2004 un (ES) Nr. 1231/2010 un Padomes Regulu (EK) Nr. 859/2003.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas