E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25944
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Dzīvesvietas deklarēšana un strādāšana Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2022
Jānis

Labdien! Vācijas pilsonis, kurš strādā Vācijā, vēlas deklarēt dzīvesvietu Latvijā kā galveno dzīvesvietu un maksāt nodokļus Latvijā. Kā to var izdarīt?

A
atbild:
07. jūnijā, 2022
Oskars Rekšņa
LV portāls

Ja persona dzīvo Latvijā un ir saņēmusi ES pilsoņu reģistrācijas karti un Latvijas personas kodu, tad deklarēšanās veicama parastajā kārtībā:

Savukārt jautājumā par nodarbinātību un nodokļu maksāšanu Latvijā aicinām vērsties Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) un Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

VID informē, ka no jautājumā ietvertās informācijas nav saprotams, kuras valsts darba devējs nodarbina Vācijas pilsoni un vai darbs tiek veikts tikai Vācijā un cik ilgu laiku persona uzturas Vācijā, veicot darba pienākumus, kā arī nav saprotams, par kuras valsts rezidentu ir uzskatāms Vācijas pilsonis Latvijas un Vācijas nodokļu konvencijas piemērošanai.

Latvijas nodokļu likumos fiziskā persona tiks uzskatīta par rezidentu, ja:

  • personas pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā vai
  • persona uzturas Latvijas Republikā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā.

Latvijas rezidenti, kas ir guvuši ienākumus Latvijas Republikā un/vai ārvalstīs, maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ja nodokļa maksātāju nodarbina darba devējs, kas ir ārvalstu nodokļu maksātājs, tad nodokli aprēķina un budžetā iemaksā darba devējs vai pats nodokļa maksātājs.

Situācijā, kad Latvijas rezidents saņem algota darba ienākumu no Vācija darba devēja, ir jāņem vērā Latvijas Republikas un Vācijas Federatīvās Republikas konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu.

Latvijas rezidenta algota darba ienākumam, kuru tas saņem no Vācijas darba devēja, iedzīvotāju ienākuma nodokli Vācijā var piemērot tikai tad, ja Latvijas rezidents, pildot darba pienākumus, atrodas Vācijā. Ja Latvijas rezidents algota darba pienākumus pilda ārpus Vācijas, tad iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijas rezidenta no Vācijas darba devēja saņemtajam algota darba ienākumam piemēro tikai Latvijā un Vācijā šis ienākums ir jāatbrīvo no ienākuma nodokļa piemērošanas.

Ja Latvijas rezidents darba pienākumus veic, atrodoties Vācijā, tad Latvijas rezidenta algota darba ienākumam nodokli var piemērot Vācijā atbilstoši šīs valsts normatīvajiem aktiem.

Ņemot vērā minēto, ja Latvijas rezidents veic darba pienākumus, atrodoties Latvijā, un dažas dienas aizbrauc uz Vāciju, tad ienākuma nodokli Vācijā var piemērot tikai tai algota darba ienākuma daļai, kura gūta par darba pienākumu veikšanu Vācijā.

Latvijas rezidenta algota darba ienākuma daļa, par kuru ienākuma nodoklis tiek piemērots Vācijā, ir atbrīvojama no iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas Latvijā.

Ja Vācijas pilsonis ir nodarbināts pie ārvalstu darba devēja, kuram Latvijā nav pastāvīgās pārstāvniecības, un darbs tiks veikts Latvijā, tad Vācijas pilsonim, uzrādot darba līgumu, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā algas nodokļa maksātājam un nodoklis jāmaksā pašam.

Jautājumā par obligāto iemaksu veikšanu ir jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas