E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25933
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Autostāvvietas lietošanas kārtības maiņa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2022
Sergejs

Nopirkām dzīvokli jaunajā projektā. Pārdevējs lika parakstīt un iesniegt zemesgrāmatā lietošanas kārtības līgumu, kas paredz visas uz kopīpašumā zemes esošās autostāvvietas nodot “valdījumā un lietojumā” pašam pārdevējam. Vienlaicīgi līgumā ierakstīts, ka to “nevar mainīt un grozīt”. Vai tiešām nevar mainīt lietošanas kārtību (nodot autostāvvietas zemes kopīpašniekiem), ja 75% dzīvokļu īpašnieku piekrīt izmaiņām?

A
atbild:
08. aprīlī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 2. punkts paredz, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā.

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas izpratnē dzīvokļu īpašnieku kopība saglabā savas ekskluzīvās tiesības lemt par 1.–10. punktā noteiktajiem jautājumiem.

Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta septītā prim daļa paredz: lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16. panta otrās daļas 2. punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem. Lai pieņemtu lēmumu par ceļa zīmes izvietošanu, autostāvvietas izveidi personām ar invaliditāti vai autostāvvietas izveidi elektromobiļiem, ja vienlaikus tiek izveidots elektrotransportlīdzekļu uzlādes punkts, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Ņemot vērā minēto, kopīpašuma lietošanas kārtību var mainīt, ja par to nolemj vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas