E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25924
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Ja noslēgts uzņēmuma līgums, tad vērtējamas algas nodokļa pazīmes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2022
Signe

Esmu darba ņēmēja uzņēmumā “X”, kas sniedz ārpakalpojumu grāmatvedības pakalpojumus, šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai es varu piestrādāt šajā pašā uzņēmumā kā pašnodarbinātā persona un turpināt sniegt grāmatvedības pakalpojumus? Un kāds līgums jānoslēdz starp pašnodarbināto un uzņēmumu “X”?

A
atbild:
06. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz pienākumu darba devējam katru darba ņēmēju reģistrēt Valsts ieņēmumu dienestā, iesniedzot ziņas par darba ņēmējiem (1. pielikums) konkrētos termiņos, tai skaitā par darba ņēmējiem, kuriem ir piešķirts vai beidzies bērna kopšanas atvaļinājums: datumu, ar kuru darba ņēmējam ir piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums; datumu, kurā darba ņēmējs ir sācis darbu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Darba līguma esamība pati par sevi nerada aizliegumu noslēgt arī uzņēmuma līgumu.

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 2. punktā noteikto persona, ar kuru ir noslēgts uzņēmuma līgums, tiek uzskatīta par darba ņēmēju, ja šī persona nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja. Tātad, ja noslēgts uzņēmuma līgums un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veic darba devējs (komercsabiedrība, iestāde), tad persona ir darba ņēmēja. Taču, ja fiziskā persona ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja, izmaksātājs izmaksā uzņēmuma līgumā paredzētos ienākumus, nodokļus neietur, bet obligātās iemaksas veic pats ienākuma saņēmējs kā pašnodarbinātais.

Darba likuma 40. panta otrajā daļā uzskaitītas ziņas, kas jānorāda darba līgumā, taču nodibināto attiecību izvērtēšanā noteicošais ir faktisko apstākļu izvērtējums, jo līguma saturs var arī slēpt kādas faktiski pastāvošas pazīmes. Piemēram, praksē ir sastopami gadījumi, kad starp pusēm noslēgts uzņēmuma līgums, bet faktiski pastāvošās attiecības atbilst darba tiesiskajām attiecībām.

Ja komersants ir noslēdzis uzņēmuma līgumu ar  fizisku personu, kura ir reģistrējusi saimniecisko darbību (kļuvusi par pašnodarbināto), bet ir konstatētas algas nodokļa pazīmes, tādā gadījumā no atlīdzības ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), norādīts VID informatīvajā materiālā “Nodokļi nodarbinātības un pakalpojumu līgumiskajās attiecībās”.

Jo personu, ar kuru ir noslēgts uzņēmuma līgumu, ja attiecībā uz to konstatē vismaz vienu no algas nodokļa pazīmēm, uzskata par darba ņēmēju. Algas nodokļa pazīmes:

  • ekonomiskā atkarība no pasūtītāja;
  • finansiālā riska neuzņemšanās peļņu nenesoša darba izpildes vai zaudētu debitoru parādu gadījumā;
  • integrācija pasūtītāja uzņēmumā (darba vai atpūtas vietas esamība, pienākums ievērot pasūtītāja iekšējās kārtības noteikumus u. c. pazīmes);
  • faktisko brīvdienu un atvaļinājumu esamība un to ņemšanas kārtības saistība ar pasūtītāja iekšējo darba kārtību vai citu pasūtītāja uzņēmumā nodarbināto personu darba grafiku;
  • darbība notiek pasūtītāja vadībā vai kontrolē, darbu izpildē nav iespējas piesaistīt savu personālu vai izmantot apakšuzņēmējus;
  • darba veikšanā izmanto pasūtītāja telpas, iekārtas, darbarīkus u.c.

Šīs pazīmes ir noteiktas likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas