E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25908
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādu piedziņa tiesas ceļā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. martā, 2022
Arija

Labdien! Man ar “Intrum” bija sastādīts mutisks grafiks, es veicu maksājumus 40 eiro apmērā. Pamatparāds ir 1600 eiro. Tad viņi man piezvanīja un pateica, ka gatavo lietu tiesai. Pēc kāda laika atnāca dokumenti, un tur jau kopējais parāds ir 2680 eiro. Es zvanīju un teicu, ka varu izmaksāt uzreiz pamatsummu, bet lai viņi noņem savu prasību tiesā. Viņi atbild, ka to viņi izdarīt nevar. Kaut gan vēstules pirmajā lappusē bija rakstīts, ka kreditors var atsaukt prasību. Tagad konsultants man apgalvo, ka nekur nav jāsteidzas un jāsagaida tiesas lēmums. Nesaprotu, ko man darīt. Man ir iespēja viņiem nomaksāt pamatsummu. Bet vai varu to darīt? Vai tā naudiņa nepazudīs?

A
atbild:
17. maijā, 2022

Ja lieta par parādu piedziņu ir nodota izskatīšanai tiesā, tad tiesa nosūtīs jums informāciju par paskaidrojumu sniegšanu. Šajā stadijā jūs varat atzīt prasījumus (pilnībā vai kādā tā daļā), kā arī prasīt “Intrum” pamatot parāda aprēķinu (t.sk. procentu un citu piedzenamo summu pamatotību).

Ja prasījums ir pamatots (izriet no aizdevuma līguma), jūs varat lūgt tiesu atlikt sprieduma izpildi vai sadalīt tā izpildi pa daļām (Civilprocesa likuma 206. panta izpratnē), t. i., tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

Par pamatsummas samaksu paskaidrojams, ka ar brīdi, kad jums tika izsniegts pirmstiesas brīdinājums (par saistību izpildi), jūs varējāt samaksāt pamatsummu, tādējādi cenšoties noregulēt strīdu pirms prasības celšanas tiesā. Ja jūs apmaksāsiet pamatparādu pēc prasības celšanas, tas samazinās piedzenamās summas apmēru (samaksātajā daļā), taču neatcels ar tiesvedību saistīto izdevumu atlīdzināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas