E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25905
Lasīšanai: 5 minūtes

Pašvaldība noteic, kā izmaksā mājokļa pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2022
DAGNIJA JANKOVSKA

Labdien! Gribu uzzināt savas tiesības. Es esmu 2. grupas invalīde, un man ir trūcīgās personas statuss. Kādreiz strādāju un maksāju nodokļus, tad saslimu, biju spiesta operēt muguru, esmu invalīde un no saviem nodokļiem saņemu invaliditātes pensiju 255,29 eiro. Vēlējos pagājušā gada decembrī kārtot mājokļa pabalstu, bet nepieņēma dokumentus. Arī par saimniecības gāzes balonu neko neatmaksāja. Šogad atkārtoti sniedzu sociālajā dienestā visus vajadzīgos dokumentus mājokļa pabalstam. Prasīja rēķinus, nevis maksājumu uzdevumus (no internetbankas), kur rēķinus es esmu nomaksājusi no savas invaliditātes pensijas, kas man ir vienīgie ienākumi. Dzīvoju viena. Es nesmēķēju un alkoholu nelietoju. Teica, ka mājokļa pabalsts man pienākas, bet (man nesaprotamu iemeslu dēļ) to nevarot pārskaitīt uz manu bankas kontu. Es dzīvoju ļoti taupīgi, gan taupu elektrību, bieži esmu tumsā, gan taupu ūdeni. Man nevarot pārskaitīt naudu, bet gan varot “Tele 2”, varot “Kuldīgas ūdens” 6 eiro, “Latvenergo” 3 eiro. Nesaprotu, kāpēc man būtu jāatbalsta valsts un pašvaldības iestādes no man pienākošā pabalsta? Viņi mani neatbalsta, nedod atlaides. Es jau tā viņiem esmu nomaksājusi rēķinus no savas pensijas. Un kāpēc būtu jāpārskaita daļa no manas naudas “Tele 2”, ja es apsveru ar viņiem pārtraukt sadarbību, jo līgums beidzas 26.03.2022.? Vai tas tiek darīts speciāli, lai es pagarinātu līgumu? Un kam tad skaitīs naudu par sadzīves gāzes balonu 50 l – vai degvielas uzpildes stacijai, kur es to iegādājos? Un 7 eiro par skursteņa tīrīšanu skaitīs I. Bitem, un par virtuves aukstā ūdens skaitītāja un ventiļa nomaiņu kam skaitīs, jo es jau to esmu nomaksājusi. Un par nekustamā īpašuma nodokli, ko esmu nomaksājusi par visu gadu: vai to skaitīs atkal otro reizi pašvaldībai? Es lūdzu, lai tad visu naudu pārskaita vismaz par ūdeni, jo tuvojas pavasara tīrīšanas un mazgāšanas darbi un ūdens ļoti patērēsies, bet atkal – arī tā nevar. Vēl es parasti medikamentus pērku divās aptiekās – “Mēness aptiekā” un “Benu” aptiekā: tad arī par tiem izdoto naudu pārskaitīs uz to aptieku kontiem? Es plānoju savus mēneša ienākumus un izdevumus, jo uzkrājumu man nav. Tāpēc rēķinājos, ka mēneša sākumā nomaksāju rēķinus un uz mēneša beigām saņemu daļēju naudas atmaksu, par ko varu iegādāties nepieciešamos medikamentus un maizi. Tagad esmu palikusi bešā. Labi, ka bomzis atnes maizi no veikala konteinera. Pati vēl kaunos turp iet. Vai tāds ir atbalsts un palīdzība trūcīgam invalīdam? Kāpēc marta sākumā 2022. g. pagastos – Gudeniekos un Padurē – cilvēki varēja saņemt mājokļa pabalstu uz savu kontu, bet man 21.03.2022. nav tiesību to saņemt uz savu bankas kontu (nedrīkst)?

A
atbild:
29. martā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbalsts iedzīvotājiem, lai segtu maksājumus par mājokli un komunālajiem pakalpojumiem, nenozīmē, ka pašvaldība un valsts ir apņēmusies samaksāt pilnīgi visus šos izdevumus. Tāpēc tiek vērtēta mājsaimniecības materiālā situācija, cilvēku ar invaliditāti ienākumiem tiek piemēroti paaugstinoši koeficienti, kas dod tiesības uz mājokļa pabalstu ar lielākiem ienākumiem. Turklāt mājokļa pabalsta aprēķināšanai ir paredzētas izdevumu pozīciju minimālās normas, kas ir noteiktas Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” 3. pielikumā.

Pārskaitot naudu par pakalpojumiem, tā tiek samaksāta nevis pašvaldības vai valsts iestādei, bet gan attiecīgajiem uzņēmumiem par to sniegto pakalpojumu – ūdeni un elektroenerģiju.

Trūcīgām personām ir mazāki maksājumi par elektrību, atlaide ir iekļauta elektrības rēķinā. Visiem pensiju saņēmējiem šogad apkures sezonā piecus mēnešus tiek maksāts 20 eiro pabalsts.

Jau minētajos MK noteikumos Nr. 809 ir paredzēts, ka mājokļa pabalstu izmaksā ne retāk kā reizi trijos mēnešos, izņemot mājokļa pabalstu cietā kurināmā iegādei, kuru var izmaksāt vienā vai vairākās reizēs kalendāra gada laikā. Piešķirto mājokļa pabalstu pārskaita apsaimniekotājam vai komunālo pakalpojumu sniedzējiem, izdevumus par kurināmā iegādi var segt, veicot pārskaitījumu piegādātājam vai pārskaitīt uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

Pašvaldība saistošajos noteikumos detalizēti noteic, kā rēķināms mājokļa pabalsts, kādi izdevumus apliecinoši dokumenti ir nepieciešami tā piešķiršanai un ar kādu regularitāti pabalstu izmaksā.

Sociālajā dienestā ir jānoskaidro, kādā veidā un cik lielā apmērā, un par kādiem pakalpojumiem, un kad varat saņemt mājokļa pabalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas