E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25892
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Notariālu apliecinājumu paredz speciālie likumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2022
Daina

Zvērinātam advokātam ir izdota pilnvara (bez notariāla apliecinājuma) ar nosaukumu “Ģenerālpilnvara”, kurā rakstīts: “Vieta xxxx. gada xx. mēnesis Ar šo (vārds), p.k.…, adrese: …, tupmāk - “Pilnvardevējs”, pilnvaro (vārds) (zvērinātu advokātu), personas kods …, adrese: …, pārstāvēt Pilnvardevēja likumiskās tiesības un intereses visās Latvijas Republikas tiesās/šķīrējtiesās ar visām tiesībām, kādas ar likumu piešķirtas prasītājam, atbildētājam, trešajai personai, pieteicējam, ieinteresētajai personai, cietušajam un sūdzības iesniedzējam, tajā skaitā: atteikties no prasības pilnīgi vai daļēji; grozīt prasības priekšmetu, celt prasības un pretprasības, iesniegt sūdzības, tajā skaitā blakus sūdzības, pieteikumus un lūgumus, iepazīties ar lietas materiāliem, izdarīt no tiem izrakstus un izgatavot kopijas, piedalīties tiesas sēdēs, iesniegt pierādījumus, piedalīties pierādījumu pārbaudē, dot mutvārdu un rakstveida paskaidrojumus, celt iebildumus par citu lietas dalībnieku lūgumiem, saņemt izpilddokumentus un nodot tos piedziņai tiesu izpildītājam; saņemt piespriesto mantu vai naudu; izbeigt izpildu lietvedību; izpildīt tiesu nolēmumus, kā arī izmantot citas Pilnvardevēja procesuālās tiesības un veikt visus nepieciešamos maksājumus, saņemt un parakstīties uz visiem ar to saistītajiem dokumentiem; kā arī Pilnvardevēja vārdā apliecināt dokumentu norakstu pareizību. Šī pilnvara ir izdota ar pārpilnvarojuma tiesībām. Šī pilnvara ir derīga līdz tās atsaukšanai. (vārds) (personiskais paraksts).” Ja atbildētāju (pilnvardevēju) civillietas pirmajā instancē pārstāv advokāts uz iepriekš minētās parastās (ne notariāli apliecinātās) pilnvaras (“ar pārpilnvarojuma tiesībām”) un ordera pamata un tikai advokāts piedalās tiesas sēdēs bez pilnvardevēja, vai šis advokāts ir tiesīgs tiesas sēdes vidū pēc pārtraukuma tiesai paziņot, ka mutvārdos pārpilnvaro otro līdzatbildētāju – fizisku personu –, kurš ir pilnvardevēja brālis? Pilnvardevēja brālis tiesas sēdē visu laiku runāja pilnvardevēja vārdā, sniedza paskaidrojumus bez pilnvarojuma, pret ko citi lietas dalībnieki iebilda, bet advokāts nezina visus lietas apstākļus, tādēļ mutvārdos pārpilnvaroja pilnvardevēja brāli (līdzatbildētāju).

A
atbild:
20. aprīlī, 2022
Olga Lauva
juriste

Civillikums vispārēju obligātu notariālu apliecinājumu pilnvarojuma līgumam un pilnvarai neparedz. Taču to vienmēr ir ieteicams apliecināt pie zvērināta notāra, jo vairākumā gadījumu notariālu apstiprinājumu pieprasa gan privātpersonas, gan iestādes. Tomēr ir atsevišķas pilnvaras, kuru notariālu apliecināšanu paredz arī speciālie likumi. Piemēram, Civilprocesa likums paredz, ka pilnvarai personas pārstāvībai tiesā jābūt notariāli apliecinātai (Civilprocesa likuma 85. panta pirmā daļa).

Civilprocesa likuma 85. panta trešā daļa paredz, ka advokāta pilnvarojumu juridiskās palīdzības sniegšanai apliecina orderis. Ja advokāts uzstājas kā puses pilnvarots pārstāvis, šo pilnvarojumu apliecina ar rakstveida pilnvaru.

Tātad, lai pārstāvētu personas intereses tiesā, zvērinātam advokātam būs nepieciešams tiesai uzrādīt orderi.

Savukārt zvērinātam advokātam, sniedzot klientam juridisko palīdzību, ir jāievēro Advokatūras likuma 48. un 48.1 pantā noteiktais. Šādā gadījumā ir noformējams orderis (nevis pilnvara).

Ja advokāts ir vērsies tikai uz pilnvaras pamata (bez ordera), secināms, ka viņš nedarbojas Advokatūras likuma ietvaros, un tādā gadījumā apstāklim, ka pilnvara izdota advokātam, nav nozīmes. Proti, tās saņēmējs varētu būt arī jebkura cita persona un tikai tas, ka tā izsniegta advokātam, neuzliek nekādus papildu pienākumus.

Atbilstoši Civilprocesa likumam, lai pilnvarojums būtu tiesisks, pilnvarai, ko izdod fiziskā persona, būtu jābūt notariāli apstiprinātai (Civilprocesa likuma 85. panta pirmā daļa). Advokāts šādā situācijā nevar atsaukties, piemēram, uz Civilprocesa likuma 85. panta trešo daļu, kas pieļauj pilnvaras bez notariāla apliecinājuma, advokātam sniedzot juridisku palīdzību klientam tiesā.

Jautājumā norādāt, ka zvērinātam advokātam bija orderis un pilnvara ar pārpilnvarojuma tiesībām. Tātad, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 85. panta piekto daļu, ja pilnvarotais pārstāvis ir viens no procesuālajiem līdzdalībniekiem citu līdzdalībnieku uzdevumā, pārstāvamais viņa pilnvarojumu tiesā var izteikt mutvārdos, un par to izdarāms ieraksts tiesas sēdes protokolā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas