E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25884
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Vai vienlaikus var saņemt priekšlaicīgo vecuma pensiju un invaliditātes pensiju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. martā, 2022
Indra Grinšteine

Labdien! Vai, pensionējoties priekšlaicīgi, varu saglabāt arī 3. grupas invalīdes pensiju un ar to saistītās priekšrocības (bezmaksas braukšana Rīgas sabiedriskajā transportā, maksas atvieglojumi kultūras pasākumos u. c.)?

A
atbild:
29. martā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Sanita Letapura informē: “Tiesību normā ir noteikts, ka sociāli apdrošinātajai personai, kurai vienlaikus ir tiesības uz dažāda veida valsts pensijām, piešķirama apmēra ziņā lielākā valsts pensija (likuma “Par valsts pensijām” 8. pants). Tas nozīmē, ka priekšlaicīgu vecuma pensiju un invaliditātes pensiju vienlaicīgi saņemt nevar. Ja persona ir sasniegusi vecuma pensijas priekšlaicīgi piešķiršanai noteikto vecumu un viņas uzkrātais apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, personai ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi, tomēr jāņem vērā, ka pēc vecuma pensijas priekšlaicīgi piešķiršanas vairs nebūs tiesības pieprasīt un saņemt  invaliditātes pensiju.”

Kas attiecas uz jautāto par priekšrocībām, tad atlaides maksājumiem par dažādiem pakalpojumiem piešķir cilvēkiem ar invaliditāti – atvieglojumu kopums ir noteikts atkarībā no invaliditātes smaguma pakāpes. Tātad gan valsts, gan pašvaldības noteiktās atlaides, kas paredzētas cilvēkiem ar 3. grupas invaliditāti, saglabājas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas