E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25864
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Dāvinājums ar uzlikumu var liegt iespēju ieķīlāt īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. martā, 2022
Uģis

Labdien! Vēlos uzzināt, vai varu ieķīlāt nekustamo īpašumu, ja nekustamais īpašums ir dāvinājums ar uzlikumu. Vai pastāv iespēja dāvinātāju neinformēt, ka esmu ieķīlājis nekustamo īpašumu? Kādi dokumenti jāiesniedz, ja vēletos ieķīlāt nekustamo īpašumu? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
25. martā, 2022

Ja dāvinājums ir ar uzlikumu (Civillikuma 1928. pants), tad iespējamā rīcība ar dāvinājumā saņemto nekustamo īpašumu ir atkarīga no tā, ko paredz konkrētais uzlikums.

Piemēram, ja dāvinājuma līgumā kā uzlikums ir noteiktas tikai dāvinātāja tiesības nekustamajā īpašumā dzīvot līdz mūža galam, tad šādā gadījumā nekustamo īpašumu būtu iespējams ieķīlāt bez dāvinātāja piekrišanas, jo ķīlas tiesība pēc būtības neskar dāvinātāja tiesības dzīvot konkrētajā īpašumā (mūža lietojuma tiesības kā personālservitūts saglabājas arī nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumā, un tas ir jāņem vērā kreditoram, kuram par labu tiek ieķīlāts nekustamais īpašums).

Savukārt, ja dāvinājuma līgumā kā uzlikums ir, piemēram, noteikts aizliegums bez dāvinātāja piekrišanas nekustamo īpašumu atsavināt vai apgrūtināt ar lietu tiesībām, tad apdāvinātajam nav tiesību dāvinājumā saņemto nekustamo īpašumu ieķīlāt bez dāvinātāja piekrišanas.

Ja jums ir neskaidrības par to, kādas tiesiskas sekas paredz ar konkrēto dāvinājuma līgumu noteiktais uzlikums, aicinu vērsties pie jurista, lai saņemtu konsultāciju.

Atbilstoši Zemesgrāmatu likuma 61. pantam, lai nekustamajam īpašumam zemegrāmatā nostiprinātu ķīlas tiesību, zemesgrāmatā ir jāiesniedz:

1) dokumenti, kas apliecina nostiprināmās tiesības;

2) apliecinājums par tās personas piekrišanu, pret kuru nostiprinājums vērsts, izņemot tos gadījumus, kad nostiprinājuma pamatā ir likums vai tiesas spriedums vai lēmums, vai arī kad nostiprinājumu izdara Zemesgrāmatu likuma 45. panta 1.–6. un 8. punktā. paredzēto atzīmju veidā;

3) apliecinājums par trešās personas piekrišanu, kad pēc likuma šāda piekrišana ir nepieciešama nostiprinājumam;

4) informācija par nodevu samaksu, ja nostiprinājuma lūgumā nav informācijas par veikto maksājumu un maksājuma mērķī nav norādīts nostiprinājuma lūdzēja personas kods vai reģistrācijas numurs un nekustama īpašuma kadastra numurs vai zemesgrāmatas nodalījuma numurs;

5) dokumenti, kas apliecina pilnvarojumu vai pārstāvības tiesības, – oriģinālā vai notariāli apliecināta noraksta veidā. Nostiprinājuma lūgumam nepievieno dokumentu, kas apliecina to juridisko personu pārstāvības tiesības, kuras ir reģistrētas Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros;

6) juridiskajām personām – arī notariāli apliecināti to tiesībspēju un rīcībspēju apstiprinošu dokumentu noraksti (izraksti). Nostiprinājuma lūgumam nepievieno Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros, izņemot Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistru, reģistrēto juridisko personu tiesībspēju un rīcībspēju apstiprinošu dokumentu norakstus (izrakstus).

Ja ķīlas tiesības nostiprinājumu lūdz nekustamā īpašuma īpašnieks, tad nostiprinājuma lūgumam nepievieno apliecinājumu par kreditora piekrišanu.

Nostiprinājuma lūgumam nepievieno dokumentu, kas apliecina saistību, ja ķīlas līgums, kas pamato hipotēkas nostiprināšanu, satur būtiskus noteikumus par saistību, ko nodrošina hipotēka, un tās spēkā esību (Zemesgrāmatu likuma 61.1 pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas