E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25862
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
2
1
2

Autostāvvietu lietošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. martā, 2022
Aleksejs

Labdien! Lieku savu mašīnu pie mājas pagalma. Apkārt mājai, protams, ir arī citas daudzdzīvokļu mājas, kur iedzīvotāji uzlika zīmes, ka parkoties var tikai iedzīvotāji. Man mašīnā zem vējstikla vienmēr ir invalīda parkošanās atļauja, jo man ir bērns invalīds. Es saprotu, ka pārkāpu noteikumus, mani šobrīd vairāk interesē likuma gars un tas, cik reāli ir apstrīdēt šādu sodu. Man ir juridiskā izglītība, interesē praktizējošu juristu pieredze ar ieteikumu, vai ir vērts sākt apstrīdēšanas, procesu.

A
atbild:
13. aprīlī, 2022

Ja ar dzīvokļu ipašnieku kopības lēmumu ir noteikta kārtība, kādā dzīvokļu īpašnieki lieto kopīpašumā esošo daļu (ir izveidotas autostāvvietas), tad šajās izveidotajās autostāvvietās ir tiesības novietot transportlīdzekļus tikai personām, kurām šādas atļaujas ir piešķirtas (skatīt Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumi Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 326. līdz 329. zīmes).

Savukārt Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošie noteikumi Nr. 206 “Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošie noteikumi” nosaka Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu, kas atrodas ielu posmos, apsaimniekošanas un lietošanas kārtību Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, kuru 19.1. punktā noteikts: ja maksas autostāvvietā īpaši personu ar invaliditāti transportlīdzekļiem paredzētās stāvvietas ir aizņemtas vai nav ierīkotas, personām ar invaliditāti ir tiesības bez maksas izmantot jebkuru citu brīvu vietu maksas autostāvvietas darbības teritorijā.

Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošie noteikumi Nr. 206 nav attiecināmi uz privāto autostāvvietu lietošanu, līdz ar to, ja ir konstatēts fakts par autostāvvietas lietošanas noteikumu pārkāpšanu (piemērots sods), tad tā apstrīdēšanai nav pamata.

Cita lieta ir kopējais autostāvvietu lietošanas tiesību vides nesakārtotības jautājums, kurā personām ar īpašām vajadzībām tiek piemērota atšķirīga attieksme (privātās maksas autostāvvietas un Rīgas domes apsaimniekotās maksas stāvvietas), taču šī jautājuma sakārtošanai nepieciešama likumdevēja iesaiste.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas