E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25844
Lasīšanai: 4 minūtes

Kad maksā mājokļa pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. martā, 2022
Jānis

Man pagasta darbinieks teica, lai es visus mājokļa maksājumus par janvāri iesniedzu. Es arī iesniedzu februārī par janvāri. Un man teica, ka ik mēnesi būs jāiesniedz! Mums ir privātmāja, un maksājumi katru mēnesi ir atšķirīgi, pat līdz 200 eiro atšķirība. Šodien (manu iesniegumu “marinēja” līdz martam (!)) zvanīja novada sociālā darbiniece un skaidroja, ka no janvāra iesniegumiem izrēķinās vidējo un maksās par februāri, martu, bet par janvāri nemaksās! Lūgums izskaidrot! Es neko nesaprotu!

A
atbild:
23. martā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai piešķirtu mājokļa pabalstu, sociālais dienests izvērtē mājsaimniecības materiālo situāciju.

Mājokļa pabalsta apmēru aprēķina, ņemot vērā šādus izdevumus:

  • par dzīvojamās telpas lietošanu (īres maksa, izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām);
  • par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (siltumenerģija apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģija, ūdens, dabasgāze, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana), ja tie nav ietverti īres maksā vai nepieciešamajos izdevumos par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām;
  • ar telekomunikāciju pakalpojumiem un internetu saistītos izdevumus, kā arī izdevumus par ūdens skaitītāju uzstādīšanu un verifikāciju, gāzes balona iegādi vai nomaiņu, nekustamā īpašuma nodoklis;
  • cietā kurināmā iegādei (piemēram, malka, ogles, briketes, granulas).

Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” ir noteiktas mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju minimālās normas, un ir arī paredzēts, ka sociālais dienests, ja nepieciešams, apseko iesniedzēja norādīto faktisko dzīvesvietu vai deklarēto dzīvesvietu un izvērtē iespēju sniegt atbilstošu atbalstu.

Piešķiramā pabalsta apmērs atkarīgs no mājsaimniecības ienākumiem, kas apliecina iedzīvotāju spēju arī pašiem segt kādu daļu – lielāku vai mazāku – izdevumu, arī mājokļa platības un tēriņiem.

Jau minētajos noteikumos paredzēts, ka mājokļa pabalstu izmaksā ne retāk kā reizi trijos mēnešos, izņemot mājokļa pabalstu cietā kurināmā iegādei, kuru var izmaksāt vienā vai vairākās reizēs kalendāra gada laikā. Tas nav vien;ads pabalsts visiem, bet individuāla palīdzība, tāpēc sociālajam dienestam ir nepieciešams arī laiks, lai katram iedzīvotājam, kuram ir tiesības uz pabalstu, to aprēķinātu.

Piešķirto mājokļa pabalstu pārskaita apsaimniekotājam vai komunālo pakalpojumu sniedzējiem, izdevumus par kurināmā iegādi var segt, veicot pārskaitījumu piegādātājam vai pārskaitīt uz iesniedzēja norādīto kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu.

Pašvaldība saistošajos noteikumos detalizēti noteic, kā rēķināms mājokļa pabalsts, kādi izdevumus apliecinoši dokumenti ir nepieciešami tā piešķiršanai un ar kādu regularitāti pabalstu izmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas