E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25830
Lasīšanai: 2 minūtes

Kopīpašuma sadale

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2022
Sanita

Divi brāļi nolēmuši sadalīt kopīpašumu uz pusēm (20 h zemi), lai var celt katrs savu māju. Piebraucamais ceļš ved uz visu zemes gabalu caur svešu privātu īpašumu un abu kopīgo mežu. Īpašums visā robežā robežojas ar citiem privātiem zemes gabaliem, īpašums nepieguļ pašvaldības ceļam. Sadalot viens brālis brauktu caur otrā brāļa īpašumu. Zemes ierīkotājs to neakceptē. Noslēgt ceļa servitūta līgumu nevar, pareizāk sākot, neļauj, jo pašreiz tas ir kopīpašums. Vai ir kādas iespējas sadalīt īpašumu, ja piebraucamais ceļš ir viens?

A
atbild:
21. martā, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Lai veiktu reālo sadali, kopīpašniekiem ir jāvēršas attiecīgās pašvaldības būvvaldē, kas noteiks izstrādāt zemes ierīcības plānu saskaņā ar pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem. Pats par sevi ceļa neesības fakts nav šķērslis, jo sadalīšanas laikā, izstrādājot zemes ierīcību, var nodibināt ceļa servitūtu.

Ja sadales plāns jeb kopīpašnieku vēlmes neatbilst pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem (piemēram, aizliegums veidot jaunus īpašumus, ja tiem nav sava/pašvaldības piebraucamā ceļa), tad tas būs šķērslis kopīpašuma reālai sadalei.

Kopīpašniekiem atbildi par viņu vēlmju realizācijas iespēju var sniegt tikai pašvaldība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas