E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25789
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Mājdzīvnieku uzturēšanas noteikumus pašvaldībā paredz saistošie noteikumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2022
Julija

Labdien! Mājas kaimiņš, ejot pastaigāties ar savu suni, katru reizi ļauj savam sunim čurāt uz riepām pie mājas novietotajām automašīnām. Vai par to suņa saimniekam ir kaut kāda atbildība? Kā man, automašīnas īpašniecei, rīkoties?

A
atbild:
25. martā, 2022
Olga Lauva
juriste

Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai un mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus paredz 2006. gada 4. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”.

Saskaņā ar noteikumu 12. punkta 12.1. apakšpunktu pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suni ved pavadā. Atbilstoši 13. punktam pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Ārpus pilsētām un ciemiem, ārpus īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošās teritorijas suns bez pavadas var atrasties pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību. Atbilstoši 15. punktam suņa īpašnieks vai turētājs sabiedriskās vietās var īslaicīgi atstāt suni vienu, ja suns ir piesiets pavadā, kas nav garāka par metru, un ja tas netraucē personu un transportlīdzekļu kustību un neapdraud cilvēku vai dzīvnieku drošību.

Parasti pašvaldību saistošie noteikumi nosaka kārtību, mājdzīvnieku uzturēšanas noteikumus pašvaldībā, pašvaldības veikto kontroli pār šo noteikumu izpildi, atbildību par pārkāpumiem, kā arī dzīvnieku klaiņošanas novēršanas, klaiņojošo dzīvnieku izķeršanas un, ja nepieciešams, likvidēšanas organizēšanas kārtību.

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma (turpmāk: AAL), kas stājies spēkā 2020. gada 1. jūlijā, 2. panta ceturto daļu pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, likumā “Par pašvaldībām” noteiktajos gadījumos. Administratīvā pārkāpuma procesu parasti līdz lietas izskatīšanai veic pašvaldības policija vai pašvaldības administratīvā inspekcija, bet administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības administratīvā komisija vai apakškomisija.

Ņemot vērā iepriekšminēto, sākumā, lai konstatētu administratīvo pārkāpumu, personai būtu jāvāc attiecīgi pierādījumi par normatīvo aktu pārkāpumiem un jāvēršas pašvaldības policijā ar iesniegumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas