E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25779
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Tiesu izpildītājs nevar vienoties par mazākiem ieturējumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2022
Evita

Labdien! Vai pastāv kāda cita iespēja risināt uzturlīdzekļu parāda atmaksu tiesu izpildītajiem? Tagad sanāk, ka vīram novelk visu algu, atstajot tikai 200 eiro. Tas nozīmē, ka viņam jaiet prom no darba un jākļūst par bezpajumtnieku, jo darbs ir 40 km no mājam un ir jāīrē dzīvoklis, bet ar šādu atlikumu pat tas vairs nesanāk. Vai tiešām nav nekāda juridiska vienošanās iespējama par kaut kādu konkrētu summu, ko maksāt? Tiesu izpildītāji ir ļaunākais murgs, kas cilvēkus vienkārši dzen nāvē.

A
atbild:
17. martā, 2022

Zvērināts tiesu izpildītājs nav tiesīgs slēgt vienošanos ar parādnieku par mazāku ieturējumu summu uzturlīdzekļu piedziņas gadījumā, jo piedzenamo summu apmērs izriet no tiesas nolēmuma vai noteikts saskaņā ar tiesību aktiem.

Bet Civilprocesa likuma 594. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzināmajiem maksājumiem ieturējumus uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācijas labā veic, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzināmos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas (šobrīd minimālā mēnešalga ir 500 eiro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēnešalgas.

Parādniekam ir tiesības informēt tiesu izpildītāju par kontu, kurā ir saglabājami naudas līdzekļi minimālajā apmērā, lai nerastos situācija, ka uz šiem naudas līdzekļiem tiek vērsta piedziņa.

Ja parādniekam netiek saglabāti naudas līdzekļi minimālajā apmērā (uzturlīdzekļu piedziņas lietās šobrīd tie ir 250 eiro), tad viņam jāvēršas pie tiesu izpildītāja, lai atrisinātu šo situāciju.

Aicinu iepazīties ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes izdoto Parādnieka tiesību rokasgrāmatu.

Papildus informēju, ka vienošanās par uzturlīdzekļu parāda nenodošanu piespiedu izpildei ir iespējama tad, ja uzturlīdzekļus piedzen Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, jo uzturlīdzekļi tiek izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda bez tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu.

Šādā situācijā uzturlīdzekļu parādnieks var vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu, lūdzot noslēgt vienošanos par kārtību, kādā parādnieks veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus.

Vēršu uzmanību uz to, ka tiesu izpildītājs nav piedzinējs, bet valsts amatpersona, kura veic faktiskās piedziņas darbības gadījumos, ja parādnieks labprātīgi nepilda saistības. Piedzinējs ir persona (privātpersona vai valsts iestāde), pret kuru parādnieks nav izpildījs saistības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas