E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25772
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Mantinieki var noslēgt mantojuma sadales līgumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2022
Jogita

Pēc kopdzīvē nodzīvotiem gadiem miris laulātais. Ir 2 bērni kopīgi, kuri dzīvo katrs savā īpašumā citur. Vai man ir pirmpirkuma tiesības izpirkt viņu daļas? Nevēlos dalīt īpašumu.

A
atbild:
17. martā, 2022

Ja mantojuma lietas ietvaros mantinieki negrib kļūt par mantotā nekustamā īpašuma kopīpašniekiem, tad pēc mantojuma apliecības saņemšanas ir iespēja mantinieku starpā noslēgt mantojuma sadales līgumu un, piemēram, ja visi mantinieki tam piekrīt, vienoties, ka jūs īpašumā iegūstat visu konkrēto nekustamo īpašumu un pārējiem mantiniekiem izmaksājat viņu daļu vērtību naudā (ja vienošanās nav iespējama, tad tas, kurš vēlas dalīt mantojumu var vērsties arī tiesā ar prasību par mantojuma sadali).

Par mantojuma sadales līguma noslēgšanu aicinu konsultēties ar zvērinātu notāru, pie kura kārtojat mantojuma lietu.

Savukārt, ja jūs ar pārējiem mantiniekiem jau esat kļuvuši par nekustamā īpašuma kopīpašniekiem (zemesgrāmatā nostiprinātas īpašumtiesības), tad Civillikuma 1073. panta pirmā daļa noteic, ka kopīpašniekiem ir pirmpirkuma tiesība gadījumā, ja kāds no pārējiem kopīpašniekiem atsavina savu kopīpašuma daļu personai, kas nav kopīpašnieks (piemēram, ja grib pārdot kādai citai personai, kura nav mantinieks).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas