E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25762
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja ziņas par ārvalstī notikušu laulības šķiršanu nav iekļautas Fizisko personu reģistrā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2022
Aivars

Labdien! Kā es varu dabūt informāciju un laulības šķiršanas dokumentu, ja mana laulība tika noslēgta Tallinā? Portālā eriga.lv uzrāda, ka esmu šķīries, taču, lai varētu apprecēties no jauna, dzimtsarakstu nodaļā nav informācijas par manu šķiršanos. Nesaprotu, ko darīt. Kā es varētu dabūt no Tallinas pilsētas tiesas laulības šķiršanas apliecinājumu?

A
atbild:
06. maijā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Fizisko personu reģistra likuma 11. panta pirmās daļas 18. punktu reģistrā par personu iekļauj šādas ziņas: ziņas par ģimenes stāvokli. Savukārt Fizisko personu reģistra likuma 2. panta pirmā daļa noteic, ka reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kurā tiek uzkrāta ierobežotas pieejamības informācija un kuras pārzinis un turētājs ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk – pārvalde).

Persona var vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un saņemt izziņu par sevi – par ģimenes stāvokli (ja šīs ziņas ir iekļautas fizisko personu reģistrā). Tādējādi persona var pārliecināties, vai fizisko personu reģistrā ir iekļautas aktuālas ziņas par viņas ģimenes stāvokli.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 3. panta piektā daļa noteic, ka, reģistrējot civilstāvokļa aktu vai atkārtoti saņemot civilstāvokļa akta reģistrāciju apliecinošu dokumentu, persona uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu. Pieņemot iesniegumu par laulības noslēgšanu, reģistrējot laulību, paziņoto dzimšanas vai miršanas faktu, dzimtsarakstu iestāde sniegtās ziņas pārbauda Fizisko personu reģistrā. Ja dzimtsarakstu iestādei sniegtā informācija neatbilst elektroniski iegūtajiem datiem, šīs iestādes amatpersona attiecīgo informāciju vērtē atbilstoši uzrādītajiem vai iesniegtajiem dokumentiem.

Tātad, ja persona dzimtsarakstu nodaļā Latvijā iesniedz iesniegumu par laulības noslēgšanu, dzimtsarakstu iestāde sniegtās ziņas pārbauda Fizisko personu reģistrā.

Ja ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas fizisko personu reģistrā, tad saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta otro daļu personas, kuras agrāk bijušas citā laulībā un ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas Fizisko personu reģistrā, uzrāda vienu no šādiem dokumentiem:

1) bijušā laulātā miršanas apliecību;

2) dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra izsniegtu laulības šķiršanas apliecību;

3) likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu;

4) izrakstu vai izziņu no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu.

Kā izriet no jautājuma teksta, laulība tika šķirta Tallinas pilsētas tiesā, līdz ar to par apliecinājumu laulības šķiršanai var kalpot spēkā stājies tiesas spriedums par laulības šķiršanu (vai arī cits līdzvērtīgas dokuments – saskaņā ar Igaunijas normatīvajiem aktiem).

Persona var sazināties ar attiecīgu tiesu telefoniski vai uzrakstot e-pastu, lai precizētu, kā iespējams saņemt sprieduma norakstu, vai tas ir maksas pakalpojums utt.

Saskaņā ar Fizisko personu reģistra likuma 14. panta pirmo daļu šā likuma 4. panta pirmajā daļā minēto personu pienākums ir sniegt ziņas par sevi iekļaušanai reģistrā. Ziņas par nepilngadīgu bērnu vai bērnu, kurš atrodas ārpusģimenes aprūpē vai aizgādnībā, sniedz attiecīgās personas likumiskais pārstāvis.

Līdz ar to, ja ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas fizisko personu reģistrā, personai ir pienākums sniegt ziņas par sevi iekļaušanai fizisko personu reģistrā. Ar informāciju par kārtību, kā ir sniedzamas ziņas, var iepazīties portālā iepriekš sniegtajā atbildē uz līdzīgu jautājumu šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas