E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25717
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Ja mājai tecēs jumts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2022
Kristīne

Labdien. Ir dzīvoklis Staļina laika mājā (18 dzīvokļi). Avārijas stāvoklī ir jumts, kurš būtu ar steigu jāremontē, bet nevienam neko nevajag (atruna – ka tikai rēķini nepaaugstinās). Viens no iemītniekiem apiet savus tuvākos kaimiņus, savāc desmit parakstus, ka nekādus remontdarbus nevajag, un atkal viss stāv uz vietas. Pašlaik savā dzīvoklī (3. stāvā no trim) veicu remontu. Ja sāks tecēt jumts, kas man segs zaudējumus, vai varu vērsties tiesā par zaudējumu atlīdzināšanu pret visiem kopīpašniekiem? Vai ir likuma norma, kas piespiedu kārtā liek savest kārtībā kopīpašumu – jumtu? Apkure šajā īpašumā ir ļoti interesanta. Dzīvoklī nav ko elpot, visu ziemu logi vaļā. Vai iespējams uzlikt apkures radiatoriem regulatorus un siltuma skaitītājus tikai manā dzīvoklī, jo pārējiem jau neko nevajag?

A
atbild:
10. martā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļu īpašniekiem ir jāsedz nepieciešamie apsaimniekošanas, pārvaldīšanas, remonta un citi izdevumi, kas saistīti ar kopīpašuma apsaimniekošanu. Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants noteic, ka ikvienam dzīvokļa īpašniekam ir pienākums:

  • piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā;
  • segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šā likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā;
  • pildīt dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtos lēmumus u. c.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajām prasībām” 17. punkts noteic, ka ārpuskārtas remonts ir jāveic, ja ir konstatēti vairāki apstākļi, tajā skaitā jumta seguma caurtece.

Ja mājai tecēs jumts, dzīvokļu īpašnieki neveiks ārpuskārtas remontu un jūs to darīsiet par saviem līdzekļiem, jums būs tiesības griezties tiesā, lai atgūtu ieguldītos līdzekļus. Jāpiebilst, ka pašlaik Saeimā tiek izskatīti Dzīvokļa īpašuma likuma grozījumi, kas dzīvokļu īpašnieku kopībai noteiks jaunu tiesisko statusu – tā būs tiesību subjekts. Līdz ar to skaidrāk tiks nostiprinātas dzīvokļu īpašnieku kopības tiesības un pienākumi. Grozījumi arī precīzāk noteiks dzīvokļa īpašnieku kopības kā prasītāju un atbildētāju tiesā kārtību. Vairāk par to skaidrojumā “Nostiprina dzīvokļa īpašnieku kopības tiesības un pienākumus”.

Siltumenerģijas aprēķināšanas jautājums risināms, ievērojot Ministru kabineta noteikumus Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”.

19.punkts nosaka: “Dzīvojamās mājas īpašnieki nosaka kārtību (tai skaitā vienotas prasības siltumenerģijas skaitītāju tehniskajiem parametriem, papildaprīkojumam un uzstādīšanai), kādā nodrošina siltumenerģijas skaitītāju uzstādīšanu, nomaiņu un to atkārtoto verificēšanu dzīvoklī, nedzīvojamā telpā un mākslinieka darbnīcā atbilstoši normatīvajos aktos par mērījumu vienotību noteiktajām prasībām." Minētā kārtība ir vienota visā dzīvojamā mājā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas