E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25715
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Latvijas Republikas pasē var norādīt personvārda orģinālformu citā valodā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2022
Verny

Esmu Lielbritānijas pilsonis kopš 2012. gada. Pirms Lielbritānijas pases iegūšanas mainīju savu savu vārdu un uzvārdu (ar “Deedpoll” starpniecību), no vārda noņēmu galotni “s”, uzvārdu nomainīju pilnīgi uz citu. Līdz šim gadam vārdi un uzvārdi abās pases bija dažādi, nebija problēmu. Šogad jāatjauno Lielbritānijas pase, un pēc jaunā Lielbritānijas likuma (Lielbritnijas likuma, liekas, kopš 2018. gada) manam vārdam/uzvārdam jāsakrīt ar Latvijas pases vārdu/uzvārdu, citādi Lielbritānijas pasi neatjaunos. Zinot, ka manu jauno angļu vārdu un uzvārdu latviskos un izmainīsies trīs burti uzvārdā, savukārt vārda galotnē ieliks atkal burtu “s”, man ir šādi jautājumi: 1) ja es mainu vārdu un uzvārdu Latvijas pasē uz angļu versiju, vai jaunajā pasē kaut kur atsevišķi tiks pierakstīta arī angļu versija (latīņalfabētā)? Uz citas lappuses? Esmu redzējis šos ierakstus angļiem, kas kļuva par Latvijas pilsoņiem, nākamajā lapā pēc foto lapaspuses, bet nezinu, kā ir latviešiem, kas kļuva par Lielbritānijas pilsoņiem; 2) ja šis ieraksts būs Latvijas pasē, vai Lielbritānijā atjaunos manu pasi ar latviskoto variantu vai ar angļu variantu (kas ir pierakstīts blakus lapā)?; 3) ja Latvijas pase tiks atjaunota bez blakus ieraksta, tikai ar latviskoto vārdu/uzvārdu, vai manā Lielbritānijas pases galvenajā foto lapaspusē būs latviskotais vārda/uzvārda variants? Vai arī tiks ierakstīti gan angļu variants (“Deedpoll” variants), gan latviskotais variants? Īsāk sakot, es vēlos atjaunot Lielbritānijas pasi ar savu angļu “Deedpoll” uzvārdu, oriģinālformā, nelatviskotu. Paldies!

A
atbild:
16. martā, 2022

Latvijas Republikas pilsoņa pasē vārds un uzvārds tiks atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām. Bet Latvijas Republikas pilsoņa pasē papildus personas vārdam vai uzvārdam var norādīt arī citas valodas personvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona var to apliecināt dokumentāri (Valsts valodas likuma 19. panta otrā daļa). Oriģinālformas ierakstu norāda Latvijas Republikas pases 3. lappusē (vienā atvērumā ar informācijas un foto lappusi).

Diemžēl nevaram komentēt to, kā jūsu vārds vai uzvārds tiks atveidots Lielbritānijas pilsoņa pasē, jo tas neietilpst LV portāla kompetencē.

Par visām neskaidrībām sakarā ar Latvijas Republikas pilsoņa pases ierakstiem aicinu konsultēties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, savukārt par Lielbritānijas pilsoņa pases ierakstiem aicinu jūs vērsties attiecīgajā iestādē Lielbritānijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas