E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2564
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Sociālās iemaksas no autoratlīdzības

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2013
AndrejsV

Vai VID taisnīgi piemēro soc. nodokli privātpersonai par vairākiem paša radītajiem autordarbiem, sasummējot mēneša ienākumus par katru atsevišķu autordarbu, ja ienākums par katru "paša radīto autordarbu" nepārsniedz 200 Ls 2012.gadā? Jēdzienu "paša radīts autordarbs" VID izprot kā darba procesu (strādāšanu), taču to uzskatu par kļūdu. Autordarba definīcija likumā ir sniegta kā, piemēram, glezna, raksts, dziesma, u.tml., nevis autordarbs kā strādāšana vispār (process, parādība). Arī VID metodiskajos norādījumos katrā piemērā autordarbs ir konkrēts objekts (glezna, datorprogramma), nevis "intelektuālā darba veikšana". Tāpēc jautājums - ko darīt, ja VID sasummē mēneša ienākumus par katru "radīto autordarbu" kopā un šo ienākumu summu pasludina par "ienākumiem no paša radītā autordarba" (VID izpratnē - paša radītās strādāšanas), kas pārsniedz 200 Ls, un liek maksāt nodokli? Milzīgs paldies jau iepriekš.

A
atbild:
18. jūlijā, 2013

Fiziskā persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā un kura saņem autoratlīdzību (autortiesību un blakustiesību atlīdzību), izņemot autortiesību mantinieku un citu autortiesību pārņēmēju, likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē ir pašnodarbināta persona.

Autoratlīdzības saņēmējam Valsts ieņēmumu dienestā jāreģistrējas kā pašnodarbinātai personai, ja ienākums no autoratlīdzībām ir lielāks par Ls 200 mēnesī (Ministru kabineta noteiktais obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs 2013.gadam ir Ls 200 mēnesī) un pašam jāveic obligātās iemaksas no saņemtajām autoratlīdzībām par tiem pārskata ceturkšņa mēnešiem, kuros autoratlīdzību ienākumi (summējot visus autoratlīdzības ienākumus kopā, kas saņemti konkrētajā mēnesī) ir sasnieguši vismaz Ls 200 mēnesī.

Obligātās iemaksas ir jāveic no summas, kas nav mazāka par Ls 200. Nosakot ienākumu no autoratlīdzības, ņem vērā ar ienākuma gūšanu saistītos izdevumus Ministru kabineta 2010.gada 21.septembra noteikumu Nr.899 „Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 57.punktā noteikto normu apmērā.

Likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 14.panta otrā daļa nosaka, ka pašnodarbinātā obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi no radošās un profesionālās darbības. Savukārt  Ministru kabineta 2010.gada 7.septembra noteikumu  Nr.827  35.punkts tuvāk paskaidro šo likuma normu, nosakot, ka pašnodarbinātais obligātās iemaksas veic par to ceturksni, kurā vismaz vienā mēnesī ienākumi ir sasnieguši noteikto 200 latu apmēru.

Tādējādi autoratlīdzības saņēmējs, nosakot sociālo iemaksu objektu konkrētajam mēnesim, summē visus mēneša laikā saņemtos autoratlīdzības ienākumus (atskaitot Ministru kabineta noteikumos noteiktās attiecīgo izdevumu normas) un, ja šī summa ir sasniegusi vismaz Ls 200 mēnesī, tad  viņam jāveic obligātās iemaksas.

Papildus informējam, ka, sākot ar to mēnesi, kad kalendārā gada ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru gadam - Ls 2400 (minimālais apmērs, kas noteikts 2013.gadam – Ls 200 x 12 mēneši), obligātās iemaksas jāveic par visiem turpmākajiem mēnešiem vismaz no Ls 200 līdz kalendārā gada beigām vai pašnodarbinātā statusa zaudēšanai (arī par mēnešiem, kuros pašnodarbinātais ienākumu nesaņem).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas