E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25592
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Atgādinājums par parādu un tā sekas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2022
ANDRIS

Prasītājs tiesā apgalvo, ka esot atsūtījis vēstules ar atgādinājumu par parādu kopš 2010. gada, bet nekādas prasību vēstules es neesmu saņēmis. Kā lai to pierādu?

A
atbild:
16. martā, 2022
Olga Lauva
juriste

Svarīgi atcerēties, ka civilprocesā ir sacīkstes princips, proti, atbilstoši Civilprocesa likuma 93. panta pirmajai daļai katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Tātad sākotnēji prasītājam būtu jāpierāda fakti un apstākļi par atgādinājuma nosūtīšanu parādniekam.

Pēc juridiskās dabas atgādinājums ir tiesību aizsardzības līdzeklis, kuru prasītājs izmanto, lai varētu īstenot savas no darījuma izrietošās attiecības. Kreditora atgādinājumam, kā tas izriet no Civillikuma 1905. panta, likumdevējs nav noteicis veidu, kādā parādnieks būtu informējams par saistību izpildes pienākumu.

Tiesību doktrīnā ir pausts: “[..] atgādinājums [..] var būt vēstules, faksa vai telegrammas veidā, kā arī izteikts mutvārdos. Pēdējā gadījumā, protams, īpaši aktuāls ir pierādīšanas jautājums” (sal. Torgāns K. Komentārs Civillikuma 1905. pantam. Grām.: Latvijas Republikas Civillikuma komentāri: Ceturtā daļa. Saistību tiesības. Sagatavojis autoru kolektīvs prof. K. Torgāna vispārīgā zinātniskā redakcijā. Rīga: Mans Īpašums, 2000, 363. lpp.).

Tātad kreditoram, pierādot atgādinājuma nosūtīšanas faktu, apstāklim, vai adresāts šo paziņojumu saņēmis, nav juridiskas nozīmes.

Saskaņā ar Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 7. pantu kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības. Likumā ir noteikta informācija, kādai ir jābūt kreditora paziņojumā.

Ņemot vērā likuma 7. panta otro daļu, ja kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs rakstveida paziņojumu vai parādnieks rakstveida iebildumus nosūta pa pastu, uzskatāms, ka informācija saņemta septītajā dienā pēc tās nodošanas pastā, arī tad, ja adresāts sūtījumu faktiski saņēmis agrāk.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas