E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25555
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ceļu uzturēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2022
Linda

Labdien! Dzīvojam ciemā, kur ir padaudz īpašumu, tiek pārdoti arī vēl neapbūvēti zemes gabali. Attīstītājs galīgi neuzņemas atbildību par ciemata infrastruktūras izveidi, ceļi ir neceļi, šos neceļus neviens nekopj, ciemats patstāvīgi pārplūst, nekas netiek darīts. Mājas attīstītājs ir pārdevis kā fiziska persona, ceļi pieder viņa firmai. Cilvēks noņem no sevis jebkādu atbildību un uzveļ to pilnībā ciemata iedzīvotājiem, sakot, ka iedzīvotājiem jāstājas biedrībā, jāmaksā biedrības nauda un jāveido pašiem infrastruktūra, pašiem jāatbild pilnīgi par visu. Kā mums rīkoties?

A
atbild:
06. aprīlī, 2022

Ja jūs iegādājaties zemes īpašumu vai māju privātā ciemata teritorijā, kuru attīsta “attīstītājs”, tad jums ir jāvērtē attīstītāja pienākumi, ņemot vērā līguma nosacījumus (par attīstītāja atbildību un kompetenci). Ja iegādātie (un vēl tirgotie) īpašumi ir atsevišķi īpašumi (zemes gabali un privātmājas), tad piekļuves tiesības tiem, visticamāk, ir nodibinātas ar ceļa servitūtu. Saskaņā ar Civillikuma 1151. pantu, ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu, tad tas jādara servitūta izlietotājam. Tas nozīmē, ka ceļu uzturēšanas darbus un izmaksas sedz tās personas, kuras šos ceļus lieto.

Lai pilnvērtīgi izpētītu jūsu gadījumu (tai skaitā attiecībā uz attīstītāju), iesakām jums vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta ar visiem īpašuma iegādes dokumentiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas