E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25539
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Kas nosaka parādnieka tiesības uz saglabājamajiem ienākumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2022
Loreta

Labdien! Mans tēvs ir saskāries ar šādu situāciju. Tiesu izpildītāji ņem daļu no viņa ienākumiem, tēva alga ir 1066,91 eiro, bet pēc nodokļiem un tiesu izpildītāja daļas viņš saņem 200 eiro. Likumā ir noteikts, ka, “novelkot” visu, viņam ir jāpaliek pusei no minimālās algas jeb 250 eiro. Šāda situācija notiek otro mēnesi pēc kārtas. Agrāk, kad tēvs strādāja citā darbā, minimālā alga bija 470 eiro, un viņam atstāja pusi no tās. Mans tēvs sazinājās ar tiesu izpildītāju, kura pateica, ka patiesībā viņam pienākas 175 eiro un ka viņam vēl pielika klāt, lai sanāktu 200 eiro. Vai šī rīcība ir likumīga? Vai ir gadījumi, kad var cilvēku atstāt ar ienākumiem, kuri ir mazāki par pusi no minimālās algas? Un kā rīkoties šajā situācijā? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
06. aprīlī, 2022
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Līna Lontone, sabiedrisko attiecību speciāliste

Nezinot visus konkrētās parādsaistību piedziņas lietas apstākļus, ir iespējams sniegt vispārīgu komentāru par piedziņas vēršanu uz darba algu.

Veicot ieturējumus no darba algas, parādnieka rīcībā ir jāsaglabā  naudas līdzekļi minimālās mēnešalgas apmērā, taču tam ir izņēmuma gadījumi – ja tiek veikta uzturlīdzekļu vai administratīvo sodu piedziņa, kā arī zaudējumu vai kompensāciju piedziņa sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu – šajās lietu kategorijās saglabājamais naudas līdzekļu minimums ir puse no minimālās algas, tas ir, 250 eiro.

Nosūtot rīkojumu darba devējam, tiesu izpildītājs norāda nosacījumus, pie kādiem var un ir jāveic ieturējumi, saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. pantu, proti:

  1. No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas (attiecas uz tām lietu kategorijām, kad tiek piedzīti uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus);
  2. Visās citās lietu kategorijās tiek ieturēti 30 procenti, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

Konkrētajā gadījumā pēc jautājumā sniegtās informācijas  parādniekam “uz rokas” būtu jāsaglabā puse no minimālās algas, tas ir, 250 eiro.

Katrā ziņā, ja rodas šaubas par to, vai ieturējums veikts korekti, noteikti ir jāsazinās ar tiesu izpildītāju, kura lietvedībā atrodas izpildu lieta, kā arī darba devēju, lai pārliecinātos, vai naudas līdzekļi saglabāti korektā apmērā. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas