E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25525
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Vai var iegūt trūcīgā statusu un pašvaldības palīdzību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2022
Baiba

Labdien! Tā kā esmu palikusi bez darba un bez jebkādiem ienākumiem, gribētu uzzināt, vai man pienākas kaut kāda palīdzība no pašvaldības. Vai ir iespēja nokārtot maznodrošinātā statusu vai kaut ko citu?

A
atbild:
14. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās palīdzības saņemšanai jāvēršas pašvaldības sociālajā dienestā. Jāiesniedz iztikas līdzekļu deklarācija, jo palīdzības saņemšanai tiek vērtēta mājsaimniecības (arī vienas personas mājsaimniecības) materiālā situācija, nosakot trūcīgā vai maznodrošinātā statusu. Pašvaldības divi pamatpabalsti ir  garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts un mājokļa pabalsts. Pašvaldība var piešķirt arī citu atbalstu, tāpēc ir svarīgi iepazīties ar savas pašvaldības saistošajiem noteikumiem par sociālajiem pabalstiem.

Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu” nosaka mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību; garantētā minimālā ienākuma pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību; mājokļa pabalsta aprēķināšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību un izdevumu pozīciju minimālās normas mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai; trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību.

Iztikas līdzekļu deklarācijā tiek norādīti ienākumi par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem, kā arī neregulāra rakstura ienākumi un saņemtie maksājumi pēdējos 12 mēnešos.

Jāzina arī, ka cilvēkam darbspējīgā vecumā ir pienākums reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) un pildīt bezdarbnieka pienākumus, kas ietver arī darba meklēšanu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas