E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25520
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Dzīvokļu īpašnieku aptauja

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2022
Ilze

Labdien! Ja starp dzīvokļu īpašniekiem tiek veikta aptauja uz dzīvokļu biedrības veidlapas (DzĪB), kurš veic šo aptauju? Mājas dzīvokļu īpašnieki vai DzĪB, kas ir dzīvojamās mājas pārvaldnieks? Vai mājas vecākais, kas ir vidutājs starp mājas iedzīvotājiem un pārvaldnieku, var veikt aptauju uz DzĪB veidlapas? Pieminēšu, ka mājas vecākais ir tas pats DzĪB valdes priekšsēdētājs un ar DzĪB ir noslēgts mājas pārvaldīšanas līgums. Jautājums rodas tāpēc, ka aptauja tiek veikta un aptaujas lēmuma protokols tiek nosūtīts mājas iedzīvotājiem uz DzĪB veidlapas, kas ir pārvaldnieks, un lēmumā raksta, ka dzīvokļu īpašnieki ir pieņēmuši lēmumu. Manuprāt, aptauju veic DzĪB, ja aptauja tiek izsludināta uz DzĪB veidlapas un nosūtīta dzīvokļu īpašniekiem, un dzīvokļu īpašnieki ir tikai balsojuši, ne pieņēmuši lēmumu, to jau pēc aptaujas izdarīja pārvaldnieks. Kurš šajā ziņā atbildēs par nelikumīgi izsludinātu aptauju un nelikumīgi pieņemtu lēmumu, kas nav noteikts ne MK noteikumos, ne Dzīvokļa īpašuma likumā? DzĪB kā pārvaldnieks vai dzīvokļu īpašnieki, kuri aptaujā balsoja PAR? Tiem iedzīvotājiem, kas nepiekrīt aptaujai, rodas aizdomas, ka mājas pārvaldnieks (DzĪB) izvairās no atbildības, jo dzīvokļu īpašniekiem nav zināšanas par likumdošanu, viņi uzticas pārvaldniekam. Iedzīvotāji grasās vērsties tiesā par nelikumīgi pieņemtu lēmumu, kas nav minēts nevienā likumdošanā. Tikai nesaprotam, pret ko vērsties tiesā: pret tiem dzīvokļu īpašniekiem, kas balsoja un piekrita nelikumīgam aptaujas jautājumam, vai DzĪB kā pārvaldnieku (tā kā aptaujas anketa ir uz DzĪB veidlapas, bet kā kontaktpersona minēta mājas vecākais). Pēc mūsu domām, pārvaldnieks putrojas savos amatos un aptauju veikšanā. Būsim pateicīgi par atbildi!

A
atbild:
06. aprīlī, 2022
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. pants noteic, ka pārvaldnieka pienākums ir organizēt likumā noteiktajā kārtībā rakstveida aptauju dzīvojamā mājā, ja saņemts dzīvojamās mājas kopīpašnieka vai dzīvokļu īpašumu mājā – dzīvokļa īpašnieka rakstveida pieprasījums un izlemjamais jautājums attiecas uz dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbībām. Ja dzīvojamās mājas pārvaldnieks ir DzĪB, tad tai ir tiesības Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā veikt rakstveida aptauju.

Dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt šādā veidā:

  • dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē (19. pants);
  • nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci – aptaujas veidā (20. pants);
  • citādi savstarpēji vienojoties (21. pants).

Lai iegūtu detalizētāku atbildi, ieteiktu vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta. Juristi, izvērtējot konkrētā lēmuma pieņemšanas materiālus, biedrības statūtus, pilnvaras, varētu atbildēt, no kā šajā gadījumā prasīt atbildību: no biedrības, biedrības vadītāja, dzīvokļu īpašnieku kopības vai atsevišķiem dzīvokļu īpašniekiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas