E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25518
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Par parāda piedziņu pirms nolēmuma kriminālprocesā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. februārī, 2022
Lidija

Labdien! Esmu krāpniecības upuris, uz mana vārda paņemti ātrie kredīti no vairākām bankām, kredītu summa ir liela, virs 30 000 EUR. Iesniedzu Valsts policijā sūdzību jeb iesniegumu, un ir ierosināta krimināllieta, kura vēl turpinās. Lietas izskatīšanas gaitā esmu atzīta par cietušo. Vai bankām ir tiesības pieprasīt parādu atmaksu, kamēr nav izskatīts kriminālprocess līdz galam? Bankām maksāju iespēju robežās. Mana neto alga ir no 740 līdz 800 EUR mēnesī. Citu ienākumu nav. Nekustamā īpašuma arī nav.

A
atbild:
09. februārī, 2022

Aizņēmuma līgums tiek noslēgts kā civiltiesisks līgums, līdz ar to parādu piedziņa var tikt veikta civiltiesiskā kārtībā.

Kriminālprocesa uzsākšana neizslēdz civiltiesisko atbildību, bet nolēmums kriminālprocesā par personas vainu ir saistošs civillietu izspriešanā (skat. Kriminālprocesa likuma 350. panta piekto daļu).

Tas nozīmē: ja aizdevējam ir pamats parāda piedziņas veikšanai (piemēram, tiesas spriedums civillietā par parāda piedziņu), tad aizdevējs var veikt parāda piedziņu, jo kriminālprocess vēl nav pabeigts un neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ja jūs esat atzīta par cietušo kriminālprocesā, tad jums būtu aizdevēji jāinformē par krāpšanu un uzsākto kriminālprocesu (t.sk. iesniedzot par to apliecinājumu no kriminālprocesa virzītāja par jūsu cietušā statusu), lai vienotos ar aizdevējiem par parāda piedziņas darībību apturēšanu (piemēram, līdz nolēmumam kriminālprocesā) vai par parāda piedziņas darbību neuzsākšanu, ņemot vērā iespējamo krāpšanas faktu (piemēram, ja parāda piedziņas lieta iesniegta tiesā, tad tiesa par to ir jāinformē, un tiesa var apturēt lietas izskatīšanu, kamēr nav izšķirta lieta, kas izskatāma kriminālprocesa kārtībā (skat. Civilprocesa likuma 214. pantu)).

Atgādinu, ka saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 351. pantu jums kā cietušajam kriminālprocesā ir tiesības iesniegt pieteikumu par radītā kaitējuma kompensāciju jebkurā kriminālprocesa stadijā līdz tiesas izmeklēšanas uzsākšanai pirmās instances tiesā. Pieteikumā jāpamato par mantisko zaudējumu pieprasītās kompensācijas apmērs (piemēram, samaksātās summas), bet kompensācijas apmērs par morālo aizskārumu un fiziskajām ciešanām tikai jānorāda. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas