E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25510
Lasīšanai: 2 minūtes

Ieturējumu un saglabājamo līdzekļu apmēra noteikšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2022
Katrīna

Labdien! Šobrīd ir tiesas piedziņa divas lietās. Janvārī tika ņemta B slimības lapa. Vai darba devējam, apmaksājot abus piedziņas procesus, ir jāsaglabā minimālā darba alga, ja tiek ņemta arī B lapa?

A
atbild:
11. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Parādsaistību piespiedu izpildes gadījumā tiesu izpildītājs darba devējam nosūta informāciju par parādsaistību kopējo apmēru un atbilstoši Civilprocesa likuma regulējumam piemērojamo ieturējuma pamatojumu, kas nosaka arī parādniekam saglabājamo naudas līdzekļu apmēru pēc ieturējumu izdarīšanas. Atbilstoši Civilprocesa likuma 594. panta piektajai daļai par ieturējumu un parādniekam saglabājamās summas aprēķināšanu atbildīgs ir darba devējs. Tāpat informācija par parādsaistību piespiedu piedziņas uzsākšanu tiek nosūtīta bankām, VID, VSAA.

Jānorāda, ka atbilstoši Civilprocesa likuma 594. pantam tiesu izpildītājs var vērst piedziņu gan uz darba samaksu, gan tai pielīdzinātajiem maksājumiem. No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai, ja likumā nav noteikts citādi, ieturot 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas.

Tas nozīmē, ka no izmaksājamā slimības pabalsta zvērinātiem tiesu izpildītājiem Civilprocesa likums ļauj veikt ieturējumus tāpat kā no darba algas. Civilprocesa likuma 595. panta otrā daļa paredz, ka, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas