E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25481
Lasīšanai: 5 minūtes

Pašvaldības rīcību ar palīdzībai paredzētajiem dzīvokļiem nosaka likums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2022
G

Dzīvoju labiekārtotā pašvaldības divistabu “palīdzības” dzīvoklī un pilnā apmērā visu apmaksāju, nevienas atlaides nekad nav izmantotas. Vai iespējams dzīvoklim statusu nomainīt uz pašvaldības dzīvokļa statusu, ja šajā dzīvoklī dzīvoju vairāk nekā 10 gadus? Dzīvoklis tika piešķirts ģimenei ar diviem nepilngadīgiem bērniem sakarā ar to, ka denacionalizētajā ēkā, kurā dzīvoja ģimene, saimnieki noveda ēku, kurā palikām bez dzeramā ūdens utt. Pašvaldība tolaik visiem denac. ēkas iedzīvotājiem izīrēja dzīvokļus  ar “palīdzības”  statusu. Mums bija liegta iespēja privatizēt dzīvokli (denac. ēkā), un tagad liegta iespēja izpirkt pašvaldības dzīvokli, jo ir “palīdzības” statuss. Palīdzības statuss ir tikai uz papīra, visus remontdarbus apmaksājām paši, apkures sistēmu ielikām paši, rēķini pilnā apmērā apmaksāti kā parastajos pašvaldības dzīvokļos, elektroinstalāciju ielikām par savu naudu, jo viss bija morāli nolietojies, pašvaldībai maksājām nekustamo nodokli, zemes nodokli utt. Tā kā dzīvoklis ir labiekārtots, viņš netiks saglabāts kā “palīdzības” dzīvoklis, jo maznodrošināta persona nespētu apmaksāt to. Esam vērsušies ar lūgumu nomainīt dzīvoklim statusu, lai mēs varētu izpirkt kā vienīgo īpašumu, pašvaldība atteica. Dzīvoklis būs jāatbrīvo bez cita dzīvokļa ierādīšanas, tad pašvaldība lems, ko darīt ar dzīvokli, tad tiks izsolīts, uz 3 mēnešiem mums ir jāiziet no dzīvokļa ar nepilngadīgu bērnu ārā, varam piedalīties publiskajā izsolē, kad izsole būs beigusies, un, ja būsim nosolījuši augstāko summu, varēsim atgriezties. Vai ģimene var pretendēt uz denac. māju kompensāciju? Šobrīd ir likums, kurš tagad nosaka denac. kompensācijas apjomu u. tml. Vai tiešām nepilngadīgo bērnu var tā izlikt, kaut ģimene ir maksājusi rēķinus? Cita mājvieta ģimenei nav bijusi. Saprotu, tagad bija citi likumi, bet mēs neprasām par velti, prasām ļaut izpirkt šo dzīvokli tieši savai ģimenei, jo dzīvojam 10 gadus, jo divreiz tika liegta šī iespēja, kad dzīvojām denac. ēkā un tagad. Sāpīgākais ir apzināties, ka dzīvoklis tāpat tiks izsolīts, un tā ir necilvēciska attieksme pret mums un bērnu, vēl jo vairāk tādēļ, ja valstij regulāri maksājam nodokļus.

A
atbild:
08. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” ir noteiktas iedzīvotāju grupas, kurām pašvaldība piešķir īres tiesības un kādos gadījumos izīrē (nevis nodod īpašumā) dzīvojamās telpas.

Likuma normas vairākos gadījumos nosaka pašvaldībai tiesības (nevis pienākumus) palīdzēt ar mājokli iedzīvotājiem, tajā skaitā pašvaldības domei ir tiesības ar dzīvokli nodrošināt arī personas, kuras dzīvo denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā mājā un lietojušas dzīvokli līdz īpašuma tiesību atjaunošanai.

Īrnieka tiesības un pienākumi, kā arī līguma darbības laiks un nosacījumi ir abu pušu – īrnieka un dzīvokļa īpašnieka (pašvaldība) – parakstītajā īres līgumā.

Pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums.

Pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu vienīgi šajā likumā noteiktajām personām un ievērojot šā likuma un Dzīvojamo telpu īres likuma noteikumus. Pašvaldības dzīvokļi ir paredzēti likumā noteiktām iedzīvotāju grupām, galvenokārt maznodrošinātajiem, kā arī dažādām ārkārtējām situācijām.

Likums nosaka arī ierobežojumus  privatizēt un atsavināt dzīvojamās telpas. Proti, šajā likumā paredzētajos gadījumos un noteiktajā kārtībā izīrētās dzīvojamās telpas netiek nodotas privatizācijai, tās nevar iegūt īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai un tās nav pārdodamas vai citādi atsavināmas dzīvojamo telpu īrniekiem vai citām personām.

Ir pašvaldības, kuras saistošos noteikumos ir paredzējušas kompensēt pašvaldības dzīvokļu īrnieku veiktos ieguldījumus dzīvojamajās telpās, daļēji kompensējot ieguldījumus, kas saistīti ar logu, durvju, apkures iekārtu un grīdas pamatnes nomaiņu vai atjaunošanu, kā arī santehnikas darbiem un elektroinstalācijas maiņu, piemēram, kompensācijas apmērā atbrīvot īrnieku no īres maksas noteiktās summas apmērā.

Ja pašvaldība ir lēmusi par dzīvokļa atsavināšanu, tad publiskās izsoles noteikumi jānoskaidro pašvaldībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas