E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25464
Lasīšanai: 5 minūtes

Saimnieciskās darbības veicējs ir apdrošināts atkarībā no iemaksu likmes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2022
Jana

Labdien! Strādāju gabaldarbu skaistumkopšanas salonā, bet pēdējie gadi nav tie labākie mūsu mazpilsētiņā arī. Esmu mamma saviem bērniem. Arī tagad, kad esi kovida kontaktpersona vai arī pats vai bērni slimi, bieži sanāk mājsēdes, un darba devējs ir pateicis, ka pietiek tā, un arī pati saprotu, ka tā nevar. Abi vienojāmies, un es pārtraucu darba attiecības. Mans lielākais ienākumu avots tagad ir vīra dzīvokļa izīrēšana, kas nodots man patapinājumā un par ko maksāju 10% valstij no 180 EUR, bet šī nauda ir nodeva valstij, par ko nav ne sociālo garantiju, ne iespējas saņemt dīkstāvi, ja neviens neīrē. Drīzumā man pašai būs arī lauksaimniecības zeme, ko varēšu iznomāt, bet no tā arī būs jāmaksā 10% valstij. Vai ir iespēja reģistrēties kā pašnodarbinātajam vai kā tamlīdzīgi un no dzīvokļa īres un zemes nomas ienākuma maksāt nevis 10%, bet, piemēram, sev algu, no kā varbūt nomaksāju nedaudz vairāk nodokļu, bet zinu, ka nomaksāts arī sociālais nodoklis un krājas kaut kāda pensija, nevis vienkārši atdod 10% valstij un viss. Kopējais mēneša ienākums paredzams ap 400 EUR, ja maksāju tikai 10%, tad valstij mēnesī 40 EUR, bet kā ir, ja reģistrējos kā pašnodarbinātajam vai kā tamlīdzīgi (cik lieli nodokļi tad būs jāmaksā no šīs summas? Vai ir arī kaut kādi neapliekamie minimumi?)? Ja izdosies vismaz nedēļā reizi arī kādai bijušajai klientei nogriezt matus, tad būtu ienākumi virs tiem 400 EUR, kas būtu arī vēl papildu ienākumi! Gaidīšu atbildi!

A
atbild:
07. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Izīrēšanas ienākumam piemērojamā 10% likme nav nodeva, bet gan likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ietvertais nodokļa maksājums, kādu izmanto, ja nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, jo tad maksātājs, gūstot ienākumu no īpašuma, iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu (arī pārdodot īres tiesības), var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, bet tikai paziņot VID par šādu līgumu. Šajā gadījumā maksātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokli. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek maksāts, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Un tas ir vienīgais maksājums, tātad neietver sociālo apdrošināšanu.

Savukārt, lai būtu sociālā apdrošināšana, saimnieciskajai darbībai, tajā skaitā – izīrējot un iznomājot nekustamo īpašumu, vienlaikus gūstot ienākumus arī citās darbības jomās, var izvēlēties kādu citu nodokļu režīmu.

Pašnodarbinātais var izvēlēties vispārējo nodokļu režīmu, tad ir maksājami divi nodokļi:

  • iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) – reizi gadā, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju. Ienākumu no saimnieciskās darbības nosaka, kā saimnieciskās darbības ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.
  • valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – reizi ceturksnī par mēnešiem, kuros ir ienākumi.

VSAOI iemaksu likmes no ienākuma ir 31,07% un 10%.

Maksājot 31,07% (pilno likmi) likmi, pašnodarbinātais ir apdrošināts pensijai, invaliditātei, maternitātei, paternitātei, slimībai, vecāku apdrošināšanai un veselības apdrošināšanai. Tādā gadījumā, ja ir iestājies apdrošināšanas gadījums, var saņemt attiecīgo pabalstu. Veicot iemaksas, pašnodarbinātajam veidojas pensijas stāžs un pensijas kapitāls.

Pašnodarbinātajiem iemaksu objekts, no kura ir pienākums veikt pilno iemaksu likmi (31,07%), ir 500 eiro ienākums (minimālā alga valstī).

Ja ienākums mēnesī ir mazāks par 500 eiro, jāveic 10% iemaksas, un tā ir apdrošināšanas tikai pensijai (veidojas pensijas stāžs un pensijas kapitāls).

Ienākumu no saimnieciskās darbības aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties maksāt arī mikrouzņēmumu nodokli (nodokļa likme apgrozījumam (ieņēmumiem) līdz 25 000 eiro gadā ir 25%). Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs ir apdrošināts kā pašnodarbinātais.

Valsts sociālās apdrošināšanas vispārīgos principus nosaka likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļa vietnē ir pieejama skaidrojošā informācija “Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam”, kā arī informācija saimnieciskās darbības veicējiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas