E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25455
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai būs maternitātes un vecāku pabalsts pēc bezdarbnieka pabalsta perioda

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2022
Lauma

Labdien! Pēc BKA pēc abpusējas vienošanās ar darba devēju biju bezdarbnieka statusā un saņēmu pabalstus. Pēc pāris mēnešiem man jāsākas pirmsdzemdību atvaļinājumam. Otrs bērniņš dzims, vēl pirms pirmais būs sasniedzis 3 gadu vecumu. Vai es drīkstēšu saņemt ar jauna bērniņa ienākšanu ģimenē saistītos pabalstus: pirmsdzemdību, pēcdzemdību, ģimenes, vecāku? Pirms BKA esmu daudzus gadus bez pārtraukuma strādājusi. Paldies!

A
atbild:
04. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pārtraucāt darba tiesiskās attiecības un ieguvāt bezdarbnieka statusu, bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā bijāt apdrošināta tikai pensijai. Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā cilvēks netiek apdrošināts maternitātei un vecāku apdrošināšanai. Ja neesat atsākusi strādāt un līdz tam laikam, kad būs tiesības uz ārsta izsniegtu darbnespējas lapu B sakarā ar grūtniecību, nebūsiet sociāli apdrošināta (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, kas veic 31,07% obligātās sociālās iemaksas vismaz no 500 eiro), tad jums nebūs tiesību uz maternitātes un vecāku pabalstu.

Tiesībām uz pabalstiem ir noteikti obligāti aktuālie apdrošināšanas periodi. Šajā gadījumā nav nozīmes tam, ka pirms tam daudzus gadus strādāts.

Maternitātes pabalstam ir nepieciešams kvalifikācijas periods (jeb minimālais sociālās apdrošināšanas periods), tas ir, sociālās apdrošināšanas iemaksām maternitātes apdrošināšanai jābūt veiktām:

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā dienai, no kuras  tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam) vai
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Kvalifikācijas periodā ieskaita laiku, kurā persona, būdama darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, noteiktajā 6 mēnešu vai 24 mēnešu periodā ir atradusies grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā.

Ja sievietei ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad viņai ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Ja sievietei, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Šāds aprēķins tiek piemērots, ja:

  • sievietei ir tiesības uz vecāku pabalstu par nākamo bērnu;
  • nākamais bērns piedzimis, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis trīs gadu vecumu;
  • par iepriekšējo bērnu sievietei ir bijis piešķirts vecāku pabalsts.

Ja šie visi nosacījumi ir izpildīti, tad vecāku pabalsts tiek piešķirts ne mazākā apmērā kā par iepriekšējā bērna kopšanu (atbilstoši izvēlētajam pabalsta saņemšanas ilgumam).

Lai iegūtu detalizētāku informāciju savā dzīves situācijā, iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informējošos kanālus: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas