E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25441
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Minimālo uzturlīdzekļu summu neietekmē apgādnieka statuss vai materiālais stāvoklis

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2022
Gatis

Kāda ir 2022. gadā noteiktā alimentu (uzturlīdzekļu) summa, ja man ir viens nepilngadīgs bērns no šķirtām attiecībām, bet papildus esmu apgādnieks savam otrajam bērnam no esošajām attiecībām?

A
atbild:
09. martā, 2022

Saskaņā ar 2015. gada 24. novembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu” 2. punktu, minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros ir 500 eiro.

Savukārt 2013. gada 15. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr. 37 “Noteikumi par minimālo apmēru uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punkts paredz, ka katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus šādā apmērā:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.

Minimālo uzturlīdzekļu summu saskaņā ar Civillikuma 179. panta noteikto ir pienākums maksāt ikvienam vecākam neatkarīgi no mantiskā stāvokļa. Attiecīgi, minimālo uzturlīdzekļu summu neietekmē apgādnieka statuss.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas