E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25440
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldība ar dzīvokli var palīdzēt noteiktām iedzīvotāju grupām, un iespējams arī mājokļa pabalsts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2022
Sintija

Labdien! Kā var piereģistrēties uz dzīvokļu rindu Rīgā? Patlaban mēs ar meitu īrējam dzīvokli Rīgā. Gribas pašām savu dzīvokli. Meita mācās 2. kursā, vēl 2 gadi jāmācās. Iepriekšējo dzīvokli pazaudējām, tur bija sarežģīta situācija ar banku. Mēs abas ar meitu būtu ļoti priecīgas tikt pie sava dzīvokļa.

A
atbild:
04. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tikt pie sava dzīvokļa var, to tikai nopērkot.

Mājokļa īres tiesības, slēdzot īres līgumu uz noteiktu laiku, piešķir pašvaldība likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”. Atbilstoši likumam tā ir palīdzība noteiktām iedzīvotāju grupām (galvenokārt trūcīgiem un maznodrošinātiem), arī neatliekamos gadījumos (cilvēki palikuši bez mājokļa stihiskas nelaimes vai avārijas dēļ u. c.).

Uz pašvaldības palīdzību var pretendēt vairākas iedzīvotāju grupas, ja vien tās atbilst likumā noteiktajiem nosacījumiem, tajā skaitā personas, kuras tiek izliktas no tām piederoša dzīvokļa, ja uz dzīvokļa īpašumu ir vērsta piedziņa sakarā ar maksājumiem par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, mājas uzturēšanu, ekspluatāciju un remonta izdevumiem, un ja tās ir:

a) maznodrošinātas personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai ir personas ar invaliditāti,

b) maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona, maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona vai maznodrošināta persona, kura ir persona ar invaliditāti,

c) politiski represētās personas, ja to lietošanā nav citas dzīvošanai derīgas dzīvojamās telpas.

Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 153 “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā” ir noteikta kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldībā personas tiek atzītas par tiesīgām saņemt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, palīdzības sniegšanas kārtību.

Protams, konkrētā situācijā ir vērts interesēties par iespējām saņemt pašvaldības palīdzību: Rīgas domes mājokļu un vides departamentā.

Vēl jāpiebilst, ka iedzīvotāji ar maziem ienākumiem var lūgt mājokļa pabalstu pašvaldības sociālajā dienestā arī tad, ja dzīvokli īrē no privātpersonas.

Ieskatam savas situācijas novērtēšanai un salīdzināšanai ar pabalsta aprēķina piemēriem var noderēt pašvaldības Labklājības departamenta informācija: Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus, kuriem ir grūtības segt komunālo izdevumu rēķinus, vērsties Rīgas Sociālajā dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas