E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25413
Lasīšanai: 2 minūtes

Par ārvalstī noteiktās invaliditātes atzīšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2022
Sandra

Labdien! Vai iespējams turpināt Latvijā saņemt invaliditāti, ja tā tika piešķirta ārzemēs (6 gadus)? Persona vēlas pārcelties atpakaļ uz Latviju. Kur vērsties, un kādi dokumenti nepieciešami?

A
atbild:
04. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dažādās valstīs ir atšķirīgi kritēriji, pēc kuriem nosaka invaliditātes grupu. Tas atkarīgs arī no tā, no kuras valsts atgriežaties uz dzīvi Latvijā. Latvijā invaliditāti nosaka Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK).

Latvijas Republikas Invaliditātes likuma 8. panta trešā daļa  noteic, ka “prognozējamu invaliditāti, invaliditāti un darbspēju zaudējumu personai nosaka ar dienu, kad tā iesniegusi attiecīgu iesniegumu, vai ar dienu, kad tai ārvalstī izsniegta E 213 veidlapa “EEZ detalizēts medicīniskais ziņojums”, ja ekspertīze tiek veikta saskaņā ar Padomes 1971. gada 14. jūnija regulu (EEK) Nr. 1408/71 par sociālā nodrošinājuma sistēmu piemērošanu darbiniekiem un viņu ģimenēm, kas pārvietojas Kopienā”.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 805 “Prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas un invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas noteikumi” noteic: ja invaliditātes vai darbspēju ekspertīze tiek veikta saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulu (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu vai divpusējiem starpvalstu līgumiem par sadarbību sociālās drošības jomā,  VDEĀVK izvērtē no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vai ārvalsts kompetentās institūcijas saņemtos dokumentus un nosaka personai invaliditāti un darbspēju zaudējuma pakāpi saskaņā ar šajos noteikumos minētajiem kritērijiem. Nosakot invaliditātes un darbspēju zaudējuma termiņu, tiek ņemts vērā ārvalstī noteiktais termiņš, bet, ja saņemtajos dokumentos tas nav norādīts, termiņš tiek noteikts saskaņā ar šiem noteikumiem.

Informāciju par savu individuālo situāciju jums jānoskaidro, sazinoties ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas