E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25402
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atbrīvojums, pārdotā īpašuma ienākumu ieguldot funkcionāli līdzīgā īpašumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2022
Ingūna

Vēlos uzdot jautājumu par kapitāla pieauguma nodokli no nekustamā īpašuma pārdošanas, pirkšanas un dāvināšanas. No IIN likuma 9. panta 1. daļas 34.2 punkta izriet, ka, pārdodot vienīgo Latvijas zemesgrāmatā reģistrēto nekustamo īpašumu (īpašnieks šajā īpašumā nav deklarējies) un 12 mēnešu laikā nopērkot jaunu līdzvērtīgu nekustamo īpašumu, nav jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis. Situācijas apraksts un darbību secība: 1. “Pilsonis LV” pārdevis “vienīgo zemesgrāmatā reģistrēto nekustamo īpašumu” šī (2022.) gada 1. mēnesī. 2. “Pilsonis LV” nopircis šī (2022.) gada 1. mēnesī citu (jaunu), bet dārgāku nekustamo īpašumu. 3. “Pilsonis LV” savu šī (2022.) gada 1. mēnesī nopirkto dārgāko nekustamo īpašumu šī paša (2022.) gada laikā vēlas uzdāvināt pirmās pakāpes radiniekam. Kāds ir nekustamā īpašuma pārdošanas un pirkšanas darījuma deklarēšanas termiņš un forma? Ja nopirktais īpašums tajā pašā taksācijas gadā, kad tas iegādāts, tiek uzdāvināts pirmās pakāpes radiniekam, vai pastāv risks, ka dāvinātājam kapitāla pieauguma nodoklis par pārdoto īpašumu tomēr jāmaksā?

A
atbild:
07. februārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Vairākos gadījumos nodoklis nav jāmaksā, tajā skaitā arī tad, ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nodokļa atbrīvojums ienākumam no īpašuma pārdošanas, ja ienākuma iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 34.2 punktā.

Ja ieguldīts viss ienākums, kāds tiek saņemts no iepriekšējā vienīgā īpašuma pārdošanas, tad nodoklis nav jāmaksā. Ja nodoklis nav jāmaksā, tad nav arī jāiesniedz deklarācija par kapitāla pieauguma nodokli.

Ja nekustamais īpašums saskaņā ar šā panta pirmās daļas 34.2 punktu ir iegādāts pirms tā atsavināšanas, maksātājam mēneša laikā pēc ienākuma no kapitāla pieauguma gūšanas par to jāinformē Valsts ieņēmumu dienests.

Piemērojamam nodokļa atbrīvojumam likumā nav blakus nosacījumu, kas ierobežotu turpmāko rīcību ar jauniegūto īpašumu.

Valsts ieņēmumu dienests tīmekļa vietnē regulāri publicē informāciju saistībā ar ienākumu gūšanu no kapitāla pieauguma. Tajā ir arī norādīts aicinājums jautājumu un neskaidrību gadījumā zvanīt uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), sadaļā “Sarakste ar VID”.  Svarīgi, ka, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni 67120000, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas