E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25396
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļus nevar piedzīt ar atpakaļejošu datumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2022
Kristine

Labdien! Vai es varu piedzīt uzturlīdzekļus no tēva? Tēvs kopš manu 2 gadu vecuma nav maksājis uzturlīdzekļus (šobrīd man ir 25 gadi). Uzturlīdzekļi ir pieprasīti ar tiesas lēmumu, bet ne reizi nav saņemti, un mamma vairs nav vērsusies ar sūdzībām tiesā. Vai ir vēl iespējams piedzīt uzturlīdzekļus no tēva par visiem gadiem, un ja ir, tad kur būtu jāvēršas, lai to izdarītu?

A
atbild:
22. februārī, 2022

Vecākam, ar kuru bērns dzīvo pastāvīgi, tiek maksāti uzturlīdzekļi līdz tiesas lēmumā norādītajam brīdim, parasti līdz bērna pilngadībai.

Kad bērns ir sasniedzis pilngadību, viņam ir tiesības patstāvīgi vērsties tiesā ar pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu no vecāka vai vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar lūgumu izmaksāt uzturlīdzekļus, ja viņš atbilst Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. panta pirmās daļas noteiktajam.

Līdz ar to piedzīt nesaņemtos uzturlīdzekļus par iepriekšējo periodu nav iespējams, jo uzturlīdzekļi ir naudas summa, kas tiek maksāta konkrētajā laika periodā bērna uzturēšanai. Uzturlīdzekļi gan ir parāds, ko var piedzīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas