E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25393
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Aizgādnības nodibināšana vai asistenta pakalpojuma sniegšana, palīdzot personai ar invaliditāti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2022
Rasma Freiberga

20 gadu vecs jaunietis, 2. grupas invalīds. Visu savu mūžu dzīvo aprūpes iestādē (māte atteikusies no 12 bērniem, tēvs miris), tagad mācās Liepājā par pavāra palīgu, kuru beigs 2022. gada maijā. Vai var dibināt aizbildniecību pār viņu? Esam pazīstami (skolotāja) pēdējos 5 gadus. Ir iespēja dzīvot ģimenē. Vai otrs variants, būt asistentam un palīdzēt saņemt dzīvojamo platību Liepājas Sociālajā mājā. Vai kāds cits variants? Esmu uzaudzinājusi 2 bāreņus (izglītoti ar labām profesijām Latvijā un Zviedrijā). Ģimenē ir vēl viens bērns, kas mācās. Paldies!

A
atbild:
21. martā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 217. panta pirmo daļu aizbildnību nodibina pār nepilngadīgajiem. Savukārt saskaņā ar Civillikuma 217. panta otrās daļas 1. punktu aizgādnību nodibina: pār personām ar garīga rakstura vai citiem veselības traucējumiem, kuru rīcībspēju ierobežojusi tiesa (358.1 p.).

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, vai jaunietim ir ierobežota rīcībspēja. Saskaņā ar Civillikuma 357. pantu, ja personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, tās rīcībspēju var ierobežot, ja tas nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt. Šādā gadījumā personai nodibināma aizgādnība.

Civilprocesa likuma 268. panta otrā daļa noteic, ka tiesa, nosakot rīcībspējas ierobežojuma apjomu, ņem vērā apstākļus, par kuriem iesniegti pierādījumi. Tiesa, nosakot rīcībspējas ierobežojuma apjomu, pēc lietas dalībnieka lūguma var vērtēt rīcībspējas ierobežošanu tādās jomās kā:

1) maksājumu izdarīšana un saņemšana;

2) darījumu slēgšana;

3) rīcība ar mantu un tās pārvaldība, it īpaši nekustamā īpašuma atsavināšana, ieķīlāšana un apgrūtināšana ar lietu tiesībām;

4) komercdarbības un saimnieciskās darbības veikšana.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 264.1 pantu pieteikumu par personas rīcībspējas ierobežošanu garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ un aizgādnības nodibināšanu var iesniegt pati persona, tās bērni, brāļi, māsas, vecāki, laulātais vai prokurors.

Par to, kā nodibināt aizgādnību, var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit.

Līdz ar to aizgādnim pārsvarā ir jāpalīdz personai, veicot maksājumus, slēdzot darījumus, pārvaldot mantu.

Savukārt, ja personai grūtības sagādā ikdienas situācijas – pārvietojoties pa pilsētu, saņemot pakalpojumus, izglītības procesā utt. –, var kļūt par asistentu.

Saskaņā ar Invaliditātes likuma 1. panta 1. punktu asistents ir fiziskā persona, kas sniedz atbalstu personai ar ļoti smagas vai smagas pakāpes funkcionēšanas ierobežojumu tādu darbību veikšanai ārpus mājokļa, kuras tā invaliditātes dēļ nevar veikt patstāvīgi: nokļūt vietā, kur tā mācās, strādā, saņem pakalpojumus, pārvietoties un aprūpēt sevi izglītības iestādē, algota darba vietā, būt saskarsmē ar citām fiziskajām un juridiskajām personām, kā arī palīdz personai ar redzes invaliditāti apgūt profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības vai augstākās izglītības programmu.

Prasības asistentam, nosacījumus un kārtību, kādā piešķir, atsaka, izbeidz un pārtrauc asistenta pakalpojumu pašvaldībā, augstskolā vai koledžā un citus saistītus nosacījumus nosaka Ministru kabineta 2021. gada 18. maija noteikumi Nr. 316 “Noteikumi par asistenta, pavadoņa un aprūpes pakalpojumu personām ar invaliditāti” (turpmāk – noteikumi).

Noteikumu 13. punkts noteic: lai saņemtu asistenta pakalpojumu, persona vai viņas likumiskais pārstāvis iesniedz sociālajā dienestā iesniegumu. Iesniegumā norāda:

13.1. personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, tālruņa numuru vai e-pasta adresi; 13.2. likumiskā pārstāvja vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, tālruņa numuru vai e-pasta adresi, ja iesniegumu iesniedz personas likumiskais pārstāvis;

13.3. asistenta pakalpojuma pieprasīšanas mērķi atbilstoši šo noteikumu 1. pielikuma 4.2. apakšpunktam;

13.4. informāciju par to, vai persona saņem no valsts budžeta finansētu pabalstu personai ar redzes invaliditāti par asistenta izmantošanu;

13.5. vēlamā asistenta vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju, ja ir zināma.

Iesniegumam pielikumā jāpievieno Noteikumu 14. punktā uzskaitītus dokumentus.

Portālā 2022. gada 11. februārī ir publicēts plašs skaidrojums par asistenta pakalpojumiem “Asistenta pakalpojuma jaunajā modelī būs korekcijas”, kas pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas