E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25387
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Ja darbinieces BKA laikā notikusi darba devēja maiņa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2022
Anna

Labdien! Man jāatgriežas darbavietā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma š. g. februāra beigās. Uzņēmums, kurā es biju nodarbināta, tika nopirkts kopā ar visu biznesu un darbiniekiem, respektīvi, es neatgriežos konkrēti savā darbavietā. Un sanāk, ka man ir pašai jāsūta pieteikumi uz brīvajām vakancēm, lai gan Darba likumā teikts, ka darba devējam jānodrošina darbinieks ar līdzvērtīgu darbu un arī algu. Kādas ir manas tiesības? Un vai es varu pieprasīt līdzvērtīgu algu? Paldies.

A
atbild:
29. janvārī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likuma 156. panta ceturtā daļa noteic, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem. Līdz ar to pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darba devējam ir pienākums jūs nodrošināt ar iepriekšējo darbu, līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu. Ņemot vērā iepriekš minēto, atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma, jums būtu jāierodas darba līgumā norādītajā darbavietā, lai veiktu darba pienākumus atbilstoši spēkā esošajam darba līgumam ar uzņēmumu.

Atbilstoši Komerclikuma 20. panta pirmajai daļai, ja uzņēmums vai tā patstāvīga daļa pāriet citas personas īpašumā vai lietošanā, uzņēmuma ieguvējs atbild par visām uzņēmuma vai tā patstāvīgās daļas saistībām. Līdz ar to, ja uzņēmumam ir mainījies īpašnieks, tam ir saistošas starp uzņēmumu un konkrētu darbinieku, pamatojoties uz rakstveida darba līgumu, nodibinātās darba tiesiskās attiecības.

Atbilstoši Paziņošanas likuma 4. panta otrajai daļai juridiskajai personai dokumentu paziņo uz tās juridisko adresi. Arī Komerclikuma 12. panta ceturtajā daļā noteikts: ja komersantam tiek nosūtītas ziņas, dokumenti vai cita korespondence uz komercreģistrā ierakstīto tā juridisko adresi, uzskatāms, ka komersants šos dokumentus, ziņas vai citu korespondenci ir saņēmis, ja nosūtītājs dokumentāri pierādījis, ka šāda nosūtīšana ir veikta.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ieteiktu jums atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja, lai noskaidrotu, kur jums jāierodas pirmajā darba dienā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma beigām, kā arī uzdotu jautājumus par nodarbināšanas noteikumiem.

Sūdzība darba devējam jāizskata un atbilde par pieņemto lēmumu jāsniedz nekavējoties, bet ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc sūdzības saņemšanas. Iesakām sūdzību sagatavot divos eksemplāros un nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, saglabājot “Latvijas pasta” kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu. Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, jums saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas