E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25363
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Vai var pretendēt uz uzturlīdzekļiem jau grūtniecības laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2022
Laura

Kad biju grūtniecības 18. nedēļā, izšķīrāmies ar topošā bērna tēvu. Vēlējos noskaidrot, kas man būtu jāzina un noteikti jāievēro, lai varētu no viņa pieprasīt kādu materiālu atbalstu. Vai to ir iespējams pieprasīt arī par izdevumiem, kas rodas, bērnu vēl tikai gaidot (piemēram, ārsta norādīto medikamentu iegādei, kas saistīti ar bērna augšanu, attīstību un veselību; bērna pūriņa (gultiņa, rati, autokrēsliņš, apģērbs, higiēnas lietas utt.) sagādāšanai utt., vai tas viss jāsedz man vienai? Saprotu: lai vispār uz kaut ko varētu pretendēt, tēvam noteikti jābūt ierakstītam bērna dzimšanas apliecībā. Kad, kur un kādi dokumenti jāiesniedz, lai varētu saņemt alimentus? Kas nosaka to apmēru (tēvs nestrādā oficiāli, viņa konti jau ir ZTI apķīlāti)? Kādi ir varianti – ja tēvs labprātīgi piekrīt un arī, ja nepiekrīt, kur vērsties (tiesa, UGF), ko darīt? Vēlētos visus šos jautājumus noskaidrot savlaicīgi, lai kaut ko nezināšanas pēc neizdaru nepareizi. Varbūt ir iespēja par šo visu kaut kur saņemt sīkāku konsultāciju (tās aptuvenās izmaksas)?

A
atbild:
13. martā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Uzturlīdzekļi ir līdzekļi, kas domāti tieši bērna uzturēšanai. Saskaņā ar Civillikuma 179. panta pirmo daļu vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Līdz ar to, ja topošajai bērna mātei ir nepieciešams materiāls atbalsts grūtniecības laikā un gaidāmā bērna tēvs labprātīgi palīdzēt nevēlas, viņa ir tiesīga vērsties pēc palīdzības savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Diemžēl jautājums nesatur informāciju par to, vai topošie bērna vecāki sastāv laulībā, šķīra laulību vai arī laulība nekad nebija reģistrēta.

Lai no bērna tēva piedzītu uzturlīdzekļus, viņam jābūt ierakstītam dzimšanas reģistrā un attiecīgi bērna dzimšanas apliecībā. Ja bērna tēvs nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā un atsakās labprātīgi atzīt paternitāti, maksāt uzturlīdzekļus, tad bērna mātei ir tiesības tiesā iesniegt prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu. Atbilde, kā to izdarīt, jau iepriekš tika publicēta portālā šeit, kā arī tika publicēts skaidrojums “Paternitāte – bērna izcelšanās noteikšana”, kas ir pieejams šeit.

Savukārt, ja bērna tēvs ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā (paternitātes pieņēmuma rezultātā – ja vecāki sastāv vai sastāvēja laulībā vai arī paternitātes labprātīgas atzīšanas rezultātā), bet atsakās maksāt uzturlīdzekļus, tad bērna māte ir tiesīga vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Atbilde, kā to izdarīt, jau iepriekš tika publicēta portālā šeit, un tāpat šeit ir pieejams skaidrojums “Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2022. gadā”.

Ja ar bērna tēvu nepastāv strīda par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu (un nav tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu), bet uzturlīdzekļi netiek maksāti, tad bērna māte var vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fondā – fonda mājaslapā šeit ir pieejama informācija, kā no fonda saņemt uzturlīdzekļus šādā gadījumā.

Lai saņemtu individuālo konsultāciju, iesakām vērsties pie jebkura jurista vai zvērināta advokāta, kas praktizē ģimenes tiesību jomā. Šāda speciālista atlīdzības apmēru ir jānoskaidro pie konkrētā speciālista.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas