E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25341
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Teritoriālais zonējums siltumenerģijas ražošanas veida izvēlei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2022
Tatjana

Jaunie noteikumi, ko pieņēma Rīgas dome, aizliegs uzstādīt gāzes katlus pēc 2030. g. ar atļauju, kas saņemta līdz 2025. g. Kurā zonā pēc teritoriālā zonējuma siltumenerģijas ražošanas veida izvēles atrodas Vaiņodes ielas 4. nams?

A
atbild:
19. janvārī, 2022
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas dome
Mārtiņš Vilemsons, Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja p. i.

Vaiņodes iela 4 pēc šīs kartes atrodas 1. zonā, kur ir augsts gaisa piesārņojums un atrodas arī centralizētā siltumapgāde, bet fosili kurināmie nav atļauti, lai samazinātu ietekmi uz klimata pārmaiņām:

  • aizliegts būvēt, nomainīt vai uzstādīt stacionāras sadedzināšanas iekārtas, kurās sadedzina šķidro kurināmo, cieto kurināmo, gāzveida kurināmo vai atkritumus, izņemot saistošo noteikumu 11.1.3. apakšpunktā minēto gadījumu;
  • apkurei, karstā ūdens apgādei vai tehnoloģisko procesu nodrošināšanai pieļaujama tikai centralizēta siltumapgāde vai bezemisiju siltumenerģijas ražošanas tehnoloģiju izmantošana (elektroenerģija, siltumsūkņi, saules paneļi, saules kolektori u. c.);
  • ja tehniski un ekonomiski, ņemot vērā ieviešanas un lietošanas potenciālās izmaksas, nav pamatota ēkas siltumapgādes sistēmas pieslēgšana centralizētai siltumapgādes sistēmai vai kopīgam ēkas siltuma avotam, nekustamajos īpašumos, kas ir atsevišķi dzīvokļi daudzdzīvokļu mājās, ir pieļaujama esošas iekārtas nomaiņa pret sadedzināšanas iekārtu, kas atbilst ekodizaina prasībām ar enerģiju saistītām precēm (produktiem), kurā kā kurināmais tiek izmantota gāze un kuras nominālā ievadītā siltumjauda nepārsniedz 50 kW.

Dabasgāze pieļaujama līdz 2025. gadam izsniegtajām atļaujām, katlus uzstādot līdz 2030. gadam.

LV portāls vērš uzmanību, ka Rīgas domes 29. decembrī pieņemtie saistošie noteikumi “Par teritoriālajām zonām siltumenerģijas ražošanas veida izvēlei un prasībām iekārtu uzskaitei” nav vēl stājušies spēkā, tie patlaban ir iesniegti saskaņošanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas