E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25329
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Par papildu darba veikšanu un piemaksu ir jāvienojas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2022
Līga

Labdien! Strādāju pirmsskolas izglītības iestādē, jūnijā došos dekrētā, bet pirms tam jāizņem atvaļinājums, kas ir 2 mēnešus. Darba vadītāja norāda, ka kolēģe turpinās darbu bez piemaksas un arī papildu darbinieku manā vietā uz noteiktu laiku atvaļinājumā laikā nedrīkstot pieņemt, papildu darbinieku drīkstot pieņemt tikai tad, kad man sāksies dekrēts. Lūdzu, izskaidrojiet šo situāciju, vai tiešām manai kolēģei būs jāstrādā par 2 cilvēkiem bez piemaksas un palīdzības 2 mēnešus? Paldies!

A
atbild:
07. februārī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 44. pantā ir norādīti gadījumi, kad darba devējs ir tiesīgs slēgt līgumu uz noteiktu laiku, t.sk. promesoša vai no darba atstādināta darbinieka aizvietošanu, kā arī tāda darbinieka aizvietošanu, kura pastāvīgā darbavieta kļuvusi brīva līdz brīdim, kad tiks pieņemts darbā jauns darbinieks.

Ar promesošu darbinieku saprot ne tikai tādu, kurš ir grūtniecības, dzemdību vai bērna kopšanas atvaļinājumā, bet arī tādu, kuram ir pārejoša darbnespēja, kurš atrodas mācību vai ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā.

Līdz ar to Darba likums neaizliedz darba devējam pieņemt darbā papildu darbinieku jūsu ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laikā.

Ja darba devējs izvēlas nepieņemt darbā papildu darbinieku, tad viņam ir jāvienojas ar pašreizējo darbinieku par promesoša darbinieka aizvietošanu. Darba likuma 56. pants paredz, ka darba devējam nav tiesību prasīt, lai darbinieks veiktu darba līgumā neparedzētu darbu. Tas nozīmē: ja vien darba līgumā darbinieks nav uzņēmies veikt cita darbinieka aizvietošanu vai nav konstatējami Darba likuma 57. pantā noteiktie apstākļi, kas piešķir darba devējam tiesību norīkot darbinieku darba līgumā neparedzēta darba veikšanai (dīkstāves gadījums vai, lai novērstu nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisītas sekas, kuras nelabvēlīgi ietekmē vai var ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā), darba devējam nav vienpusējas tiesības norīkot līguma neparedzēta darba veikšanai.

Darba likuma 65. pantā vispārēji ir noteikts, ka darbiniekam, kas pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam veic papildu darbu, ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu. Piemaksas apmēru nosaka darba koplīgumā vai darba līgumā. Tas nozīmē, ka, vienojoties par papilddarba veikšanu, jāvienojas arī par piemaksas apmēru.

Izrietoši no augstākminētā primāri būtu jāvērtē, kādi ir darbinieka noslēgtā darba līguma noteikumi attiecībā un cita darbinieka aizvietošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas