E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25327
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Vai jāmaksā IIN, ja pārdota īpašuma vietā iegādājas citu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2022
Paula

Labdien! Jautājums būs par nekustamā īpašuma nodokli. Vīram viņa tēvs pārraksta dzīvokli, kurā esam mitinājušies jau divus gadus, bet neesam bijuši tur piedeklarēti. Respektīvi, dzīvoklis mums tiks pārrakstīts kā dāvinājums. Dzīvokli vēlamies pārdot, lai vietā nopirktu citu mājokli, bet, cik noprotu, ja vīrs nav bijis šeit deklarēts vismaz 12 mēnešus pagājušo 5 gadu laikā, tad dzīvokļa pārdošanas brīdī valstij jāmaksā nodoklis 20% apmērā, pat ja no darījuma iegūtā nauda tiks ieguldīta citas mājvietas iegādei?

A
atbild:
25. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu jautājums nav par nekustamā īpašuma nodokli, bet par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas jāmaksā, gūstot ienākumu no īpašuma atsavināšanas.

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  1. Nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.
  2. Nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums.
  3. Nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nodokļa atbrīvojums šajā situācijā var būt trešajā gadījumā, ja ienākums no dzīvokļa pārdošanas tiks izmantots cita līdzīga īpašuma iegādei. Taču tad obligāts ir nosacījums, ka tas ir vīra vienīgais īpašums, ko viņš pārdos.

Lai noskaidrotu, vai būs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ja jāmaksā, tad kā šajā gadījumā tiks noteikta iegādes vērtība, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas