E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25312
Lasīšanai: 3 minūtes

Nodokļa atbrīvojums, pārdotā īpašuma ienākumu ieguldot funkcionāli līdzīgā īpašumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2022
Nadia

Labdien! Vai man ir jāmaksā nekustamā īpašuma pārdošanas nodoklis, ja šī nauda tiks izmantota savas mājas celtniecībai?

A
atbild:
28. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Vairākos gadījumos nodoklis nav jāmaksā, tajā skaitā arī tad, ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nodokļa atbrīvojums ienākumam no īpašuma pārdošanas, ja ienākuma iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 34.2 punktā.

Jautājumā nav norādīts, kādu nekustamo īpašumu pārdodat, bet tas ir svarīgi.

Par ienākuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā var uzskatīt situāciju, kad pārdod māju vai dzīvokli – savu vienīgo nekustamo īpašumu, kurš piederējis mazāk par 5 gadiem un 12 mēnešu laikā gūto ienākumu iegulda funkcionāli līdzīga īpašuma iegādei. Arī jauniegādātā nekustamā īpašuma celtniecības izdevumi tiek pieskatīti ieguldījumam funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, ja samaksa par tiem veikta 12 mēnešu laikā pēc vienīgā īpašuma pārdošanas. Izdevumus, kas saistīti ar funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašuma iegādi un ieguldījumiem tajā, apliecina ar samaksu apliecinošiem dokumentiem, piemēram, kvītīm, čekiem, maksājuma uzdevumiem, konta izrakstu, interneta bankas maksājuma uzdevumu.

Ja ieguldīts viss ienākums, tad iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā. Ja nav ieguldīts viss ienākums no vienīgā īpašuma pārdošanas, no neizmantotās summas nodoklis būs jāmaksā.

Individuālā situācijā jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas