E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25298
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
3
2
3

Par mantojuma tiesības īstenošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2022
Astra

Pirms daudziem gadiem, man nezinot, māsa nokārtoja tēva atstāto mantojumu sev. Tagad viņa nomira un ir palicis tēva mantojums. Vai es varu kaut ko mantot, ja viņai ir meita?

A
atbild:
24. janvārī, 2022

Ņemot vērā, ka situācijas izklāstā nav sniegta pietiekama informācija, varu atbildēt vispārīgi.

Proti, Civillikuma 423. panta trešā daļa paredz, ka neatņemamās daļas tiesīgajiem (jums kā meitai Civillikuma 423. panta izpratnē) jāpiesaka sava tiesība uz neatņemamo daļu līdz uzaicinājumā noteiktajam termiņam (par mantojuma atklāšanos). Ja līdz šā termiņa notecējumam viņš savu tiesību nepiesaka, tad atzīstams, ka viņš no tās ir attiecies.

Savukārt, ja jūs nezinājāt par mantojuma atklāšanos, bet, uzzinot par tēva mantojuma atklāšanos, neesat cēlusi mantojuma prasību par savu tiesību mantot no tēva un ir pagājuši vairāk nekā 5 gadi no dienas, kad jums radās tiesības šo prasību celt, vai no dienas, kad jūs uzzinājāt par šīm tiesībām, tad, visticamāk, jūs vairs nevarat izvirzīt prasību par tēva mantojumu (Civillikuma 685. pants).

Aicinu jūs konsultēties ar zvērinātu notāru par konkrētiem savas situācijas apstākļiem, lai noskaidrotu, vai mantojuma prasības noilgums ir iestājies.

Par tiesībām mantot no mirušās māsas: jums kā mantojuma atstājējas radiniecei ir tiesības pieteikties uz mantojumu. Bet iespēja mantot ir atkarīga no tā, vai persona, vēl dzīva esot, ir slēgusi mantojuma līgumu vai arī taisījusi testamentu vai arī mantošana notika saskaņā ar likumu.

Ja mantošana notiek saskaņā ar likumu, tad Civillikuma 404. pantā ir noteiktas četras likumisko mantinieku šķiras:

  • pirmās šķiras mantinieki ir meita, dēls, mazmeita, mazdēls;
  • otrās šķiras mantinieki ir māte, tēvs, brālis, māsa, māsas/brāļa bērni;
  • trešās šķiras mantinieki ir pusbrālis, pusmāsa, viņu bērni;
  • ceturtās šķiras mantinieki ir vecāmāte, vecaistēvs, brālēns, māsīca un pārējie radinieki.

Civillikuma 405. pants noteic, ka zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks (piemēram, mirušās māsas meita kā pirmās šķiras mantinieks, bet jūs kā māsa – otrās šķiras).

Līdz ar to tas, vai jums būs iespēja pretendēt uz kādu daļu no mirušās māsas mantojuma, būs atkarīgs no pirmās šķiras mantinieku rīcības (piemēram, viņi var atteikties no mantojuma) vai testamenta (pieņemot, ka ar jums nav noslēgts mantojuma līgums).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas