E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25294
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Bārenis ir nepilngadīgs bērns

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2022
Jautā Jums

Šobrīd mācos 1. kursā augstskolā, man ir 22 gadi, un abi vecāki ir miruši (pirms uzsāku studijas, bija viens vecāks). Vai ir iespējams juridiski nokārtot, ka man piešķir bāreņa statusu, ja līdz pilngadībai bija vismaz viens apgādātājs (vecāks), lai es varētu nokārtot studiju maksas atlaidi?

A
atbild:
16. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bārenis ir nepilngadīgs bērns, kura vecāki ir miruši. Bērnu tiesību aizsardzības likuma 3. panta pirmajā daļā arī noteikts, ka bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Likuma izpratnē jūs neesat bērns, bet pilngadīga persona.

Vienlaikus ir situācijas, kurās jēdziens “bērns” tiek attiecināts arī uz pilngadību sasniegušām personām, piemēram, saistībā ar dažādiem maksājumiem studējošajam. Bērnam līdz 18 gadu vecumam maksā apgādnieka zaudējuma pensiju. Ja bērns mācās vai studē vispārējās, profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai augstskolā pilna laika klātienē, izņemot laiku, kad ir pārtraucis studijas, apgādnieka zaudējuma pensiju maksā līdz 24 gadu vecumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas