E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25275
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
3
3

Pašnodarbinātie subsīdijas iekļauj saimnieciskās darbības ienākumos un piemēro nodokļus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2022
Jevgēnija

Labdien! Rakstu sakarā ar jautājumu par saņemtā atbalsta algu subsīdijai pašnodarbinātajai personai (par 2021. gada oktobri un novembri) pareizu atspoguļošanu “Pašnodarbinātā vai darba ņēmēja ziņojumā”. Tā kā skaistumkopšanas nozarē bija pilnīgs liegums darboties no 11. oktobra līdz 14. novembrim, 2021. gada decembrī tika saņemts atbalsts algu subsīdijai 230 EUR apmērā (par oktobri un novembri). Parasti ikmēneša saimnieciskās darbības ienākumi nesasniedz 500 EUR mēnesī, par ko VID ir informēts, un VSAOI tika maksāti 10% apmērā pensijas apdrošināšanai. Pēc VID informācijas, saņemtais atbalsts ir jāatzīst decembra ienākumos, tad kopā ar decembra ienākumiem VSAOI objekts pārsniedz 500 EUR un jāmaksā pilns VSAOI, tad viss atbalsts aizies nodokļos. Vai ir pieļaujams iekļaut saņemto atbalstu tajā mēneša ienākumos, uz kuru tas attiecās? Oktobra atbalstu atzīt oktobra ienākumos, novembra atbalstu atzīt novembra ienākumos (tad ikmēneša ienākumi nepārsniegtu 500 EUR), kas būtu vairāk atbilstoši reālai situācijai, ja nebūtu ārkārtējās situācijas un cilvēks turpinātu savu saimniecisko darbību parastajā režīmā. Citādi sanāk, ka ar vienu roku šis atbalsts ir dots un uzreiz atņemts ar nodokļiem. Un tāda situācija ir daudziem pašnodarbinātajiem. Paldies par informāciju!

A
atbild:
16. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašnodarbinātām personām algu subsīdijas ienākumi jāiekļauj saimnieciskās darbības ienākumos un jāpiemēro nodokļi vispārējā kārtībā.

Valsts ieņēmumu dienesta Vadlīnijās par atbalsta algu subsīdijai sniegšanas kārtību darba devēja darbiniekiem, pašnodarbinātajām personām un patentmaksātājiem norādīts: saskaņā ar likuma “Par grāmatvedību” 5. panta trešās daļas nosacījumiem par saimnieciskā darījuma dienu uzskata attiecīgi naudas saņemšanas vai maksāšanas dienu. Saimnieciskās darbības veicēji, kuri kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, ieņēmumus uzskaita pēc kases principa – kad tie ir saņemti.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā var zvanīt uz īpaši šim nolūkam izveidoto VID atbalsta tālruni Covid-19 krīzes skartajiem nodokļu maksātājiem 67120000, kā arī uzdot savus jautājumus rakstiski VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Sarakste ar VID”, izvēloties kategoriju “COVID-19 jautājumi”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas