E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2527
Lasīšanai: 3 minūtes
23
23

Par izmaiņām darba samaksā jābrīdina mēnesi iepriekš, vienošanās jābūt abpusējai

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2013
Sandra Raudeva

Esmu saskārusies, ka darba devējs mani ir iepazīstinājis ar pavēli, ka man tiek samazināta alga. Es neesmu parakstījusi arī grozījumus darba līgumā. Vai Darba devējs drīkst samazināt vai mainīt darba algu vienpusīgi?

A
atbild:
28. jūnijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Aivis Vincevs, eksperts

Jums būtu svarīgi saprast visas no izveidojušās situācijas izrietošās konsekvences un, izvērtējos savas iespējas un vajadzības, pieņemt lēmumu turpmākām rīcībām.

Lai varētu samazināt darba samaksu, darba devējam jāinformē darbinieks saskaņā ar Darba likuma 62.panta ceturto daļu: „Par jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanu uzņēmumā, kā arī par grozījumiem pastāvošajā darba samaksas sistēmā darba devējam ir pienākums rakstveidā informēt darbiniekus vismaz vienu mēnesi iepriekš.”

Bez tam ir jābūt noslēgtiem grozījumiem darba līgumā, kā to nosaka Darba likuma 97.pants: „Darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties”. Proti, šis pants paredz, ka darba līguma grozījumos jābūt ietvertai visai tai informācijai, kas noteikta Darba likuma 40.pantā.

Darbiniekam ir tiesības atteikties no darba līguma grozīšanas un attiecīgi no darba samaksas samazināšanas. Taču jārēķinās, ka tādā gadījumā darba devējs var uzteikt darba līgumu atbilstoši Darba likuma 98.panta pirmajai daļai: „Darba devējam saskaņā ar šā likuma 101.panta pirmās daļas noteikumiem ir tiesības ne vēlāk kā vienu mēnesi iepriekš rakstveidā uzteikt darba līgumu ar nosacījumu, ka darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas, ja darbinieks nepiekritīs tās turpināt atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem.”

Ja darba līgums tiek uzteikts, pamatojoties uz darbinieka nepiekrišanu darba līguma grozījumiem, ar kuriem tiek samazināta darba samaksa, tad savukārt darbiniekam ir tiesības celt prasību tiesā atbilstoši Darba likuma 98.panta ceturtajai daļai:  „Ja darbinieks uzskata, ka darba līguma uzteikums atbilstoši šā panta pirmajai daļai nav tiesiski pamatots, viņam ir tiesības celt prasību tiesā par šāda uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu.” Šajā gadījumā attiecīgi piemērojami 122. un 123.panta noteikumi.

Ja darbinieks piekrīt darba līguma grozījumiem un samazinātai darba samaksai, tad darba devējam jāizmaksā kompensācija, kas nozīmē – vienu mēnesi pēc darba līguma grozīšanas un samazinātās algas vēl tiek izmaksāta alga iepriekšējā līmenī, kā to nosaka Darba likuma 98.panta otrā daļa: „Ja, turpinot darba attiecības atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, samazinās darbinieka darba samaksa, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam iepriekš noteikto darba samaksu, bet, ja darbiniekam noteikta akorda alga, — vidējo izpeļņu vienu mēnesi pēc darba līguma grozīšanas dienas.”

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas