E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25242
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
39
39

Strādājošiem vecuma pensijas saņēmējiem ir tiesības pārrēķināt pensiju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2022
Biruta

Labdien! Ja persona saņem invaliditātes atlīdzību un vecuma pensiju, vai vecuma pensija, turpinot strādāt, pēc gadiem tiek pārrēķināta? Ja jā, kādi dokumenti iesniedzami? Paldies!

A
atbild:
25. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Strādājošiem vecuma pensijas saņēmējiem ir tiesības veikt pensijas pārrēķinu sakarā ar uzkrāto pensijas kapitālu pēc pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas, pamatojoties uz tās saņēmēja iesniegumu, bet ne biežāk kā reizi gadā.

Pirmo pensijas pārrēķinu var veikt pēc pensijas saņēmēja izvēles: pēc darba attiecību beigām vai arī jebkurā citā laika periodā. Nākamo pārrēķinu var veikt (iesniegt iesniegumu) tikai pēc 12 mēnešiem no pēdējā veiktā pārrēķina, neatkarīgi no nostrādāto mēnešu skaita.

Vecuma pensiju pārrēķina ar tā mēneša pirmo dienu, kurā pensionārs pieprasījis pārrēķināt pensiju, ja iesniegumu viņš iesniedzis līdz 15. datumam ieskaitot. Ar nākamā mēneša pirmo dienu pensiju pārrēķina tad, ja iesniegums iesniegts pēc 15. datuma.

Tātad – pensijas pārrēķinam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ir jāiesniedz tikai iesniegums (Iesniegums vecuma pensijas pārrēķināšanai). Dati par jauno uzkrāto kapitālu ir VSAA rīcībā. Pensijas pārrēķināšanas iesniegumu var iesniegt arī portālā latvija.lv.

Labs saturs
39
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas