E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25241
Lasīšanai: 2 minūtes

Laulātā tiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2022
Ints

Vai laulātajam, kurš nav ierakstīts zemesgrāmatā kā īpašnieks (dzīvokļa īpašums iegādāts laulības laikā), ir tādas pašas tiesības un pienākumi (Dzīvokļa īpašuma likums un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums) attiecībā uz dzīvokļa īpašumu kā otram laulātajam, kurš ir ierakstīts zemesgrāmatā kā īpašnieks? Vai zemesgrāmatā nereģistrētais laulātais bez pilnvaras drīkst pārstāvēt dzīvokļa īpašuma īpašnieku jautājumos, kas izriet no Dzīvokļa īpašuma likuma un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma? Un vai zemesgrāmatā nereģistrētais laulātais drīkst kļūt par dzīvokļu īpašnieku biedrības biedru, ja biedrības statūti noteic, ka biedrība apvieno dzīvokļu īpašniekus un par biedru drīkst kļūt tikai dzīvokļa īpašnieks, un dzīvokļa īpašnieks savā vietā nedrīkst pilnvarot kādu citu?

A
atbild:
11. janvārī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās.

Līdz ar to zemesgrāmatā nereģistrētais laulātais bez pilnvaras nedrīkst pārstāvēt dzīvokļa īpašuma īpašnieku jautājumos, kas izriet no Dzīvokļa īpašuma likuma un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma.

Ja biedrības statūti noteic, ka biedrība apvieno dzīvokļu īpašniekus un par biedru drīkst kļūt tikai dzīvokļa īpašnieks, un dzīvokļa īpašnieks savā vietā nedrīkst pilnvarot kādu citu, tad zemesgrāmatā nereģistrētais laulātais nedrīkst kļūt par dzīvokļu īpašnieku biedrības biedru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas