E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25235
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Kā iegādāties īpašumu, ja tā īpašnieks ir miris

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2022
Dana

Vēlos iegādāties īpašumu, kas sastāv no 1,4 ha zemes, dzīvojamas mājas un vairākām saimniecības ēkām. Pēc pirkuma manā īpašumā pāries visa zeme un 1/2 no ēku un būvju domājamās daļas. Otra puse pēc piederības ir jau vairākus gadus mirušam vīrietim, kam nav pieteikušies mantinieki. Tuvāko mantinieku, kā bērni, laulātā, māsas vai brāļu, viņam nav. Var sameklēt tikai tādus attālākus radus kā māsas un brāļa bērni. Parādu par šo īpašuma daļu nav. Kādi būtu iespējamie varianti, lai šo īpašuma daļu es iegūtu savā īpašumā? (Manā rīcībā ir arī mirušā īpašnieka miršanas apliecība.)

A
atbild:
25. janvārī, 2022
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Meldra Kaļva, zvērināta notāre

Atbilstoši Civillikuma 994. pantā noteiktajam regulējumam par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Sakarā ar to, ka ēku otras daļas īpašnieks ir miris un viņam tuvāko mantinieku, kā bērni, laulātais, māsas vai brāļi, nav, tad būtu nepieciešams sameklēt attālākus radus, kas varētu kārtot ēku otras daļas īpašnieka mantojuma lietu.

Saskaņā ar Notariāta likuma 252. pantu mantošanas iesniegumu iesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta, bet, ja tā nav zināma, – pēc mantojamās mantas vai tās galvenās daļas atrašanās vietas.

Papildu jautājums šajā lietā būtu: “Kas apmaksā ēku otras daļas īpašnieka nekustamā īpašuma nodokļu u.c. maksājumus?” Ja to darāt jūs kā kopīpašnieks, tad varat vērsties pie zvērināta notāra ar prasījumu pret ēku otras daļas īpašnieka mantojuma masu – uzsākot mantojuma lietu kā kreditors. Tātad, ja ēku otras daļas īpašniekam ir parādi, jo jūs veicat visus maksājumus viņa vietā, tad ēku otras daļas īpašnieka mantojuma atklāšanos zvērināts notārs izsludinās, pamatojoties uz jūsu kā kreditora iesniegumu. Ja norādītajā termiņā mantinieki nepieteiksies, tad normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ēku otra daļa tiks atzīta par bezmantinieka mantu, kas piekritīga valstij, un pārdota tiesu izpildītāja rīkotā izsolē.

Latvijas Republikā mantojuma lietas ved zvērināti notāri.

Lai sniegtu objektīvu atbildi uz jūsu jautājumu, būtu jāiepazīstas ar detalizētāku situācijas raksturojumu, līdz ar to iesaku jums vērsties pie zvērināta notāra ar dokumentiem. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas zvērinātu notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Kā visērtāk vērsties pie zvērināta notāra?

  1. Tiešsaistē portālā www.latvijasnotars.lv, vienojoties ar jebkuru zvērinātu notāru par virtuālās vizītes laiku videorežīmā un vienojoties par dokumentu iesūtīšanas veidu (nepieciešama eID karte ar aktivizētu elektronisko parakstu).
  2. Klātienē vēršoties pie zvērināta notāra.
  3. Uzaicinot zvērinātu notāru pie sevis mājas vizītē.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas