E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25213
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
2
1
2

Mirušā pensiju 2. līmeņa kapitālu pievieno norādītās personas pensiju 2. līmeņa kapitālam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2022
Ļubova Krūmiņa

Labdien! Nodzīvoju ar vīrieti civillaulībā 9 gadus, tagad viņš ir gājis bojā nelaimes gadījumā. Savu pensijas 2. līmeņa uzkrājumu novēlējis man. Kur man vērsties, un kādi dokumenti jākārto, lai saņemtu civilvīra uzkrājumu?

A
atbild:
12. janvārī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Medne, Fondēto pensiju shēmas administrēšanas daļas vadošā eksperte

Situācijā, kad pensiju 2. līmeņa dalībnieks ir norādījis konkrētu personu, kuras pensiju 2. līmeņa kapitālam pievienot viņa pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu gadījumā, ja viņš nomirst, nesasniedzis pensijas vecumu, mirušā pensiju 2. līmeņa dalībnieka konts tiek slēgts sešus mēnešus pēc miršanas fakta reģistrēšanas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Pēc mirušā dalībnieka pensiju 2. līmeņa konta slēgšanas tiek aprēķināta norādītajai personai pienākošās uzkrātā kapitāla daļa un pievienota norādītās personas pensiju 2. līmenī uzkrātajam kapitālam.

Tas nozīmē: ja jūs esat pensiju 2. līmeņa dalībniece un mirusī persona bija jūs norādījusi kā personu, kuras pensiju 2. līmeņa kapitālam pievienot viņa pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu, tad jums papildus nekādi dokumenti nav jāiesniedz. Pēc mirušā pensiju 2. līmeņa dalībnieka konta slēgšanas tiks aprēķināta jums pienākošā uzkrātā kapitāla daļa un pievienota jūsu pensiju 2. līmeņa kapitālam. Jūs to varēsiet redzēt portālā www.latvija.lv, apskatot savu pensiju 2. līmeņa dalībnieka konta izrakstu (https://latvija.lv/lv/Epakalpojumi/EP44/Apraksts).

Ja jūs neesat pensijas 2. līmeņa dalībniece vai arī ja mirusī persona bija izvēlējusies savu pensiju 2. līmenī uzkrāto kapitālu nodot mantošanai Civillikuma noteiktajā kārtībā, tad mantiniekiem būs jāvēršas pie zvērināta notāra, jo mantošana Civillikuma noteiktajā kārtībā notiek pie zvērināta notāra.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas